default-image

Ο αστρικός "ξάδερφος" της Γης

Κόσμος
Ο αστρικός "ξάδερφος" της Γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA «είδε» με τα «μάτια» του κυνηγού εξωπλανητών, το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, τον πιο μακρινό μέχρι στιγμής «ξάδερφο» της Γης, έναν πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος, τον Kepler-452b, ο οποίος μοιάζει με το δικό μας τόσο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο φιλοξενίας εξωγήινης ζωής.

Ο Kepler -452b βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή στη σωστή απόσταση από το αστέρι του, ώστε να φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή, το βασικό συστατικό της ζωής και είναι 60% μεγαλύτερος ως προς τη διάμετρό του από τη Γη.

Ο πλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Κύκνου, είναι βραχώδης και απέχει από τον Ήλιο του σχεδόν όσο και η Γη από το δικό μας, με διαφορά μόλις κατά 5% μεγαλύτερη.

Η διαφορά των δύο μητρικών αστεριών είναι ότι εκείνο του εξωπλανήτη Kepler-452b έχει 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερη ηλικία από τον Ήλιο μας, καθώς δημιουργήθηκε πριν από 6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η διάμετρος του αστεριού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σε συνέντευξη Τύπου, είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, γεγονός που το καθιστά κατά 20% πιο φωτεινό. Η απόσταση του Kepler-452b από το μητρικό του αστέρι είναι ιδανική ώστε να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και άρα πιθανότατα εξωγήινη ζωή και, γιατί όχι, νοήμονα.

Σημειώνεται ότι το τηλεσκόπιο Κέπλερ από το 2009 που εκτοξεύθηκε έχει ανακαλύψει 1.028 εξωηλιακούς πλανήτες, δηλαδή εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News