default-image

Σιγκαπούρη: Μια πόλη από το μέλλον

Κόσμος
Σιγκαπούρη: Μια πόλη από το μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σιγκαπούρη είναι νησιωτική πόλη-κράτος στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Μαλαισίας, η οποία ιδρύθηκε στις 29-01-1819 και απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία στις 31-08-1963.

Έχει έκταση 712 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περί τα 5 εκατομμύρια. Βρίσκεται στον Ισημερινό και το κλίμα της είναι τροπικό. Το όνομά της βγαίνει από τη μαλαισιανή λέξη Singapura, που σημαίνει πόλη των λεόντων. Όμως ποτέ δεν έζησαν λιοντάρια στην περιοχή, ούτε καν το ασιατικό, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον αυτό που είδε στον ύπνο του ο ιδρυτής της Σιγκαπούρης, Sir Stamford Raffles, ήταν μάλλον τίγρης.

Ο ίδιος, επικεφαλής της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν εμπορικό σταθμό εκεί, στα 1819, που αποτέλεσε σταθμό στη διαδρομή του εμπορίου των μπαχαρικών και αργότερα από τα πιο σημαντικά εμπορικά και στρατιωτικά κέντρα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου κατελήφθη από τους Ιάπωνες, γεγονός που ο Τσόρτσιλ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη βρετανική ήττα. Οι Βρετανοί απέκτησαν και πάλι την κυριαρχία του νησιού το 1945.

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, το 1963, η Σιγκαπούρη, έχοντας αποκτήσει την ανεξαρτησία της, ενώθηκε με τη Μαλαισία, όμως σε διάστημα 2 χρόνων αποχώρησε καθότι αυτή η ένωση αποδείχτηκε μάλλον αποτυχημένη. Σήμερα είναι από τις πλουσιότερες και ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

Αυστηροί νόμοι στην καθαριότητα χωρίς καθόλου κυκλοφοριακό, με απίστευτο πράσινο. Και υποδειγματική ομορφιά, που δικαιολογεί τη φήμη της σαν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα αξιοπερίεργα της Σιγκαπούρης

* Οι πινακίδες στη Σιγκαπούρη είναι γραμμένες σε τέσσερις επίσημες γλώσσες, Κινέζικα, Αγγλικά, Μαλαισιανά και Ταμίλ, στοιχείο ενδεικτικό του πληθυσμού, που αποτελεί ένα μείγμα από Κινέζους, Μαλαισιανούς, Ινδούς και Καυκάσιους, ο καθένας με τη δική του θρησκεία και τις δικές του άπειρες γιορτές. Ειδικά στην κινεζική Πρωτοχρονιά, όπου ο κατακλυσμός από τις όμορες ασιατικές χώρες δημιουργεί το αδιαχώρητο στη Σιγκαπούρη.

* Η Σιγκαπούρη έχει τον υψηλότερο αριθμό εκατομμυριούχων ανά κάτοικο στην Ασία. Ένα στα 10 νοικοκυριά περιλαμβάνει έναν εκατομμυριούχο. Το δε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Σιγκαπούρης ανά άτομο είναι το υψηλότερο στον κόσμο, στα 61.577 δολάρια.

* Η Σιγκαπούρη έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, ενώ μόλις μπαίνεις στη χώρα σοκάρεσαι διαβάζοντας στο έντυπο που συμπληρώνεις με μεγάλα γράμματα ότι η κατοχή ναρκωτικών τιμωρείται με θανατική ποινή.

* Η ρύπανση στην πόλη είναι μηδενική, ενώ το ποσοστό πρασίνου πραγματικά εντυπωσιακό και αξιοζήλευτο.

* Η αρχιτεκτονική της είναι μοναδική. Όχι μόνο η σύγχρονη, με εκπληκτικούς ουρανοξύστες, αλλά κυρίως η αποικιακή, η οποία είναι σε μοναδικό βαθμό διατήρησης. Τόσο που νομίζεις ότι σε κάποιες περιοχές έχει σταματήσει ο χρόνος και βρίσκεσαι στο 19ο αιώνα, όταν οι Βρετανοί δημιουργούσαν την πιο σημαντική κτήση τους στη νοτιοανατολική Ασία.

* Η Σιγκαπούρη φημίζεται μεταξύ, άλλων, για την πιο εντυπωσιακή πισίνα ξενοδοχείου στον κόσμο. Πρόκειται για αυτή στην οροφή των τριών ουρανοξυστών του Marina Bay Sands. Από τον 57ο όροφο η θέα είναι μοναδική, ενώ η αίσθηση ότι κολυμπάς στους αιθέρες αξεπέραστη.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News