Κόσμος

Ρέντσι: "Σταδιακές φοροελαφρύνσεις 50 δις"

Σταδιακές φοροελαφρύνσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πέντε χρόνων κι αρχής γενομένης από το 2016 προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στο Μιλάνο, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλουν οι Βρυξέλλες

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν σεβαστοί οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης και δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας, που φτάνει το 133% του ΑΕΠ - το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μετά αυτό της Ελλάδας.

«Θέλω να μετατρέψω το Δημοκρατικό Κόμμα σε κόμμα που μειώνει τους φόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, που ξεκινάει με την κατάργηση του απεχθέστερου φόρου όλων - αυτού της πρώτης κατοικίας το 2016. Εκτιμάται ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από αυτό τον φόρο ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως και δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλισθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων, όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο», οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια μείωση των φορολογικών εισπράξεων κατά σαράντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε μία τριετία και ο Ρέντσι δεν έχει εξηγήσει πώς θα μπορέσει να καλύψει το κενό αυτό.

Ελπίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, να καταφέρει να μην υπερβεί το 3% στη σχέση ελλείμματος και ΑΕΠ και να πετύχει η ευνοϊκή ρύθμιση για όσους επαναπατρίζουν μεγάλα κεφάλαια.

Ωστόσο, διακινδυνεύει να μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία η Ιταλία μειώνει το χρέος της, κάτι που η Ρώμη έχει πει πως δεν θα συμβεί με τόσο ταχύ ρυθμό όσο απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ.

Πάντως, από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας ως «καταστροφικές» τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί και επιβάλλει η ΕΕ. Με το βλέμμα του στραμμένο και στη μείωση της διαφοράς του Δημοκρατικού Κόμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ο Ρέντσι υποσχέθηκε «μείωση φόρων που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία αυτής της χώρας».

«Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, χωρίς να αυξήσουμε το χρέος για τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα μειώσει την εταιρική φορολογία από το 2017 και τη φορολογία στα προσωπικά εισοδήματα και τις συντάξεις από το 2018.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι η Ιταλία έχει εξέλθει της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η ζήτηση στην αγορά άρχισε και πάλι να αυξάνεται, όπως και το ποσοστό των στεγαστικών δανείων. «Η Ιταλία δεν είναι πλέον ο περίγελος της Ευρώπης, αλλά έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους στυλοβάτες της», είπε.

Την άποψή του πάντως δεν συμμερίζονται πολλοί στην Ευρώπη, αντιθέτως θεωρούν ότι η ιταλική οικονομία έχει σοβαρότατα δομικά προβλήματα: όπως επισήμανε πρόσφατα η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», από την αρχή του χρόνου και μέχρι το τέλος Μαΐου το χρέος της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 83,3 δισ. ευρώ.

Σχόλια