Κόσμος

Ραχόι: "Όχι στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας"

«Δεν θα υπάρξει ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας κατά κανέναν τρόπο», ξεκαθάρισε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απορρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό του προέδρου της Καταλονίας, ότι οι τοπικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου έχουν «χαρακτήρα δημοψηφίσματος».

Κοινό ψηφοδέλτιο αναμένεται να σχηματίσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση της Καταλονίας και να εκλάβουν το αποτέλεσμα ως ετυμηγορία για το αν οι Καταλανοί επιθυμούν ή όχι να αποσχισθούν.

«Δεν θα υπάρξει ανεξαρτησία της Καταλωνίας, η οποία δεν θα φύγει ούτε από την Ισπανία ούτε από την Ευρώπη, όπως προτείνουν στους πολίτες», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι το ισπανικό κράτος θα ενεργήσει προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο ενθουσιασμός για την απόσχιση της Καταλωνίας έχει υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, παράλληλα με την ανάδυση του κινήματος αμφισβήτησης Ποδέμος και των τοπικών συμμάχων του, οι οποίοι τον Μάιο κέρδισαν τις εκλογές για τη δημαρχία της Βαρκελώνης.

Το ενιαίο μέτωπο του Ποδέμος με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις και κινήματα αναμένεται να αναδειχθεί σε κύριο αντίπαλο της ενιαίας λίστας των αυτονομιστών, επικεφαλής της οποίας είναι ο συντηρητικός πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας. Τα κόμματα του κλασικού δικομματισμού (Λαϊκό, Σοσιαλιστικό Κόμμα) καταγράφουν στην Καταλονία έντονη δυναμική υποχώρησης.

Οι εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου στην Καταλονία, οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί, είναι ο τελευταίος εκλογικός σταθμός πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρά τις βαριές απώλειες στις Ευρωεκλογές του 2014 και στις περιφερειακές εκλογές του φετινού Μαΐου, ο Μαριάνο Ραχόι έχει αποφασίσει να μην αλλάξει στρατηγική, ποντάροντας ότι ως τις εκλογές θα έχουν γίνει αντιληπτά κάποια αποτελέσματα της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Ραχόι δέχεται σφοδρή κριτική από το κόμμα του, πιο πρόσφατα από τον προκάτοχό του και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ. «Δεν υπάρχουν ασφαλείς ψήφοι (για το Λαϊκό Κόμμα), ούτε καν η δική μου», είπε ο Αθνάρ, σε συνέντευξη στη συντηρητική εφημερίδα ABC. «Eφόσον οι ψηφοφόροι είπαν δύο φορές "δεν θα σε ψηφίσω", γιατί να μην το πουν και τρίτη, αυτήν τη φορά στις βουλευτικές εκλογές;».

Σχόλια