default-image

Αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στο Κυπριακό ανακοίνωσε ο Γιούνκερ

Ελλάδα
Αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στο Κυπριακό ανακοίνωσε ο Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην Κύπρο την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτικός για την κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία δύσκολη και απρόβλεπτη περιοχή και ότι διανοίγονται σοβαρές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης τόσο λόγω του φυσικού αερίου όσο και λόγω του «νέου αέρα» που πνέει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Το πολιτικό θάρρος και η κοινωνική στήριξη οδηγούν πάντοτε σε ένα καλύτερο μέλλον» είπε στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Γιούνκερ. Αναφέρθηκε σε μία «ευρωπαϊκή Κύπρο», που είναι «φάρος σταθερότητας» και αναφέρθηκε τόσο στα οφέλη όσο και στις ευθύνες που έχει η Λευκωσία ως μία χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Γιούνκερ ερωτήθη και για την Ελλάδα. Όπως είπε, η νέα συμφωνία θα οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα εφόσον όλο το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξεύρεση λύσης για τη χρηματοδότηση - γέφυρα που έχει ανάγκη η Αθήνα και όπως είπε αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρξουν τα αποτελέσματα που πρέπει προς όφελος του ελληνικού λαού - ούτε για τον ίδιο ούτε για οποιονδήποτε άλλο.  

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, όπως αναφέρει tovima.gr, όσο και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι «όλα τα συστατικά για μία λύση βρίσκονται εδώ».

Το κλειδί είναι ο συμβιβασμός, αν και όπως είπε είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών. Επομένως, το να δίνονται διαλέξεις σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα δεν έχει νόημα.

Στο πλαίσιο της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ο Πίτερ βαν Νούφελ θα είναι ο προσωπικός του απεσταλμένος και θα αναφέρεται απευθείας στον ίδιο. Πρόκειται για αναβάθμιση, αφού μέχρι σήμερα ο κ. Βαν Νούφελ λειτουργούσε περισσότερο ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της ΕΕ και του Γραφείου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Το θέμα της ενεργότερης ευρωπαϊκής εμπλοκής είχε πρόσφατα συζητηθεί μεταξύ του κ. Γιούνκερ και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, του Νορβηγού Έσπεν Μπαρθ Άιντε.    

Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο Βορρά σε περίπτωση λύσης, αλλά λύσεις θα βρεθούν. Θα πρέπει επίσης να λυθούν οικονομικά προβλήματα, αναφερόμενος προφανώς στην ανάγκη αποζημιώσεων περιουσιών.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News