Κόσμος

Περισσότερα από 50 παιδιά-μαχητές του Ι.Κ. έχουν σκοτωθεί το 2015

Περισσότερα από 50 παιδιά τα οποία είχαν στρατολογηθεί ως μαχητές από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις από τις αρχές του έτους, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει τον θάνατο 52 παιδιών κάτω των 16 ετών τα οποία στρατολογήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος που το Ι.Κ. αποκαλεί «τα λιονταράκια του χαλιφάτου». Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατική στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση μικρών παιδιών στις ζώνες που έχει υπό τον έλεγχό της η οργάνωση.

Από τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι το Ι.Κ. στρατολόγησε περισσότερα από 1.100 παιδιά. Μόνο τον Ιούλιο σκοτώθηκαν 31 αγόρια σε εκρήξεις, μάχες ή αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Το Ι.Κ. χρησιμποιεί παιδιά στα σημεία ελέγχου ή τα στέλνει να συλλέξουν πληροφορίες στις ζώνες που ελέγχει. Ολοένα και περισσότερο όμως τους «εμπιστεύεται» και άλλα καθήκοντα, όπως να εκτελούν αιχμαλώτους ή να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το Παρατηρήτήριο, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι εντάθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Τουρκία και το Ι.Κ. έχασε τα μεθοριακά περάσματα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την είσοδο ενηλίκων μαχητών στη Συρία.

Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 18 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως καμικάζι. «Όταν ένα παιδί φτάνει στο σημείο να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας, αυτό σημαίνει ότι έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σχόλια