Κόσμος

ΠΓΔΜ: Πρόωρες εκλογές το 2016

Σε συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση της χώρας, μετά τη συνάντηση στα Σκόπια με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, η οποία διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες.

«Έχουμε συμφωνία υπογεγραμμένη από τους πολιτικούς αρχηγούς και εκφράζω την ικανοποίησή μου γι' αυτήν την εξέλιξη. Με αυτήν ανοίγουν οι πόρτες για την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Χαν μετά τη συνάντηση, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά, σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο ευρωπαίος επίτροπος έγραψε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή της ΠΓΔΜ, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην ΠΓΔΜ Άιβο Οράβ, συμμετείχαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ: ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στα τέλη του Απριλίου 2016. Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζαέβ, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τότε από τη Βουλή, θα επιστρέψει στο νομοθετικό σώμα της χώρας τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τις εκλογές του Απριλίου του 2016 θα διοργανώσει μία μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία, πέραν από το VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι και του DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεβ.

Στις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) με δύο υπουργούς (Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ και Εργασίας) και με τρεις υφυπουργούς.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επιλύεται η πολιτική κρίση στη χώρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Απριλίου 2016.

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ υποστήριξε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τήρησε την υπόσχεση του προς τους πολίτες της χώρας πως θα ωθήσει σε παραίτηση τον Νίκολα Γκρούεφσκι και πως ο τελευταίος δεν πρόκειται να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεβ σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ που θα οριστεί το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί για το ζήτημα της ονομασίας, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό σενάρια που είχαν αναπτυχθεί στα Σκόπια πως η μεταβατική ή υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας θα "κληθεί" να επιλύσει και το ακανθώδες θέμα του ονόματος.

Η συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή της πολύωρης συνάντησης. Μάλιστα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, είχε σημειωθεί αδιέξοδο και ο κ. Χαν, απογοητευμένος από την εξέλιξη της συνάντησης, ετοιμάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, κάτι που απετράπη την τελευταία στιγμή και επέστρεψε στη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, σε συνάντηση που είχαν στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του ευρωπαίου επιτρόπου συμφώνησαν κατ' αρχάς για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η συμφωνία εκείνη δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για τη μορφή και τη θητεία μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοργανώσει τις εκλογές αυτές.

Σχόλια