Κόσμος

Τουρκία: Επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης Νταβούτογλου

Ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις χθες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο μαραθώνιος επαφών του Νταβούτογλου ξεκίνησε με μία συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Χωρίς όμως, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έπειτα από την εντολή που έλαβε για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Εκφράσαμε την επιθυμία ώστε να γίνει το συντομότερο μια συνάντηση για ισχυρή κυβέρνηση», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέροντας ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές τους.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ξεκίνησε χθες το πρωί τον πρώτο γύρο των επαφών του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρώτος σταθμός ήταν το CHP. Σε ερώτηση σε ποιο κόμμα βρίσκονται πιο κοντά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε ότι και με το CHP και με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) έχουν την ίδια απόσταση. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη αν στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των εξουσιών του Προέδρου της Τουρκίας και απάντησε: «Όχι, δεν συζητώ τη νομιμότητα του αξιώματος από το οποίο πήρα την εντολή».

Ο κ. Νταβούτογλου έχει σήμερα συνάντηση και με τον ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την Τετάρτη με τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αναμένεται ότι ο δεύτερος γύρος των επαφών θα ξεκινήσει μετά το μπαϊράμι που ξεκινά την Πέμπτη και διαρκεί μέχρι τις αρχές της άλλης βδομάδας.

Αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν καταφέρουν τα κόμματα να συμφωνήσουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, τότε θα πρέπει να γίνουν ξανά εκλογές μέσα στο Νοέμβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια