default-image

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Α. Νταβούτογλου

Κόσμος
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Α. Νταβούτογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ο Αχμέτ Νταβούτογλου, έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το AKP, που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουνίου συγκεντρώνοντας το 40,6% των ψήφων και 258 από τις 550 συνολικά έδρες της Εθνοσυνέλευσης, έχασε ωστόσο την αυτοδυναμία, ένα γεγονός που ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μία λιτή ανακοίνωση, η προεδρία σημειώνει ότι ο Ερντογάν συνάντησε τον Νταβούτογλου «και του ανέθεσε να συγκροτήσει την 63η κυβέρνηση», γράφει το in.gr.

Ο Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τους επικεφαλής των άλλων τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετέδωσε το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεύτερο μετά το AKP εξελέγη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,1% των ψήφων και 132 βουλευτικές έδρες. Ακολουθεί κατόπιν το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με ποσοστό 16,4% και 80 έδρες και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 12,9% και επίσης 80 έδρες.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες προκειμένου να συγκροτήσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης αναμένονται να γίνουν μετ' εμποδίων καθώς τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει όρους που μοιάζει δύσκολο να αποδεχθεί το ΑΚΡ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News