default-image

Βρετανία: Εκδηλώσεις μνήμης για τις βομβιστικές επιθέσεις

Κόσμος
Βρετανία: Εκδηλώσεις μνήμης για τις βομβιστικές επιθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Των εκδηλώσεων μνήμης στη Βρετανία για τα 56 θύματα των βομβιστικών επιθέσεων, που έγιναν στο Λονδίνο σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, των πρώτων επιθέσεων αυτοκτονίας που εξαπέλυσαν ισλαμιστές μαχητές στη δυτική Ευρώπη, ηγήθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την Τρίτη.

Συγγενείς των θυμάτων, επιζώντες και πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν όσους σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 με νωπά ακόμη τα συναισθήματα έπειτα από τη σφαγή στην Τυνησία τον περασμένο μήνα, όπου η Βρετανία έχασε τον μεγαλύτερο αριθμό Βρετανών σε επίθεση ισλαμιστών μαχητών μετά τις επιθέσεις του Λονδίνου.

«Σήμερα η χώρα ενώνεται για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων μίας από τις πιο φονικές τρομοκρατικές θηριωδίες στη βρετανική ενδοχώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κάμερον.

«Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, η απειλή της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι τόσο αληθινή όσο είναι και φονική- η δολοφονία 30 αθώων Βρετανών που βρίσκονταν σε διακοπές στην Τυνησία είναι μία βάναυση υπενθύμιση του γεγονότος αυτού. Όμως ποτέ δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία».

Τις πρώτες ώρες της 7ης Ιουλίου του 2005, τέσσερις νεαροί βρετανοί μουσουλμάνοι ταξίδεψαν στο κέντρο του Λονδίνου όπου πυροδότησαν αυτοσχέδιες βόμβες, που είχαν κρύψει σε σακίδια σε τρεις συρμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου και σε ένα λεωφορείο στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής.

Οι βομβιστές, που αντλούσαν έμπνευση από την Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν οι ίδιοι και σκότωσαν άλλους 52 ανθρώπους. Περίπου 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

Στα θύματα περιλαμβάνονται πολίτες από την Πολωνία, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, η Νέα Ζηλανδία καθώς και ένας Αμερικανοβιενταμέζος.

Ο Κάμερον και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στάθηκαν σιωπηλοί, με σκυμμένο κεφάλι, προτού καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της 7ης Ιουλίου στο Χάιντ Παρκ. Θα συμμετάσχουν μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, επιζώντες και μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε μία επιμνημόσυνη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Άλλη μια λειτουργία θα πραγματοποιηθεί αργότερα στο μνημείο για τους επιζώντες και τους συγγενείς στην οποία θα παραστεί ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Έστερ Χάιμαν, 46 ετών, η αδελφή της οποίας, Μίριαμ, σκοτώθηκε στο λεωφορείο αριθμός 30 που ανατινάχθηκε στην πλατεία Τάβιστοκ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως πολλοί νέοι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν άγνοια των βομβιστικών επιθέσεων.

«Τα γεγονότα της 7ης Ιουλίου φαίνεται να έχουν γλιστρήσει από τη συλλογική συνείδηση», δήλωσε η Χάιμαν, η οποία ξεκίνησε μαζί με τη μητέρα της την περασμένη εβδομάδα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει να διδαχθούν τα παιδιά στο σχολείο για τις επιθέσεις και θα τα καθοδηγήσει να μην προσελκύονται από τον βίαιο εξτρεμισμό.

«Αξίζει να θυμόμαστε ένα γεγονός όπως της 7ης Ιουλίου και να αντλούμε μαθήματα έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί».

Η Βρετανία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, αυτό της «σοβαρής απειλής», που σημαίνει ότι μία επίθεση μαχητών θεωρείται πολύ πιθανή, κυρίως λόγω του κινδύνου που σύμφωνα με τις αρχές θέτουν οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και οι Βρετανοί που έχουν συνταχθεί μαζί τους.

Ο Άντριου Πάρκερ, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας κατασκοπίας της Βρετανίας, της MΙ5, δήλωσε πως μόνο «ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού» αποτελεί απειλή.

«Όμως το γεγονός πως ορισμένοι άνθρωποι, που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με όλες τις ευκαιρίες και τις ελευθερίες που προσφέρει η σύγχρονη Βρετανία, μπορούν παρ΄όλα αυτά να κάνουν τέτοιες διαστρεβλωμένες επιλογές αποτελεί μία σοβαρή κοινωνική πρόκληση και πρόκληση ασφαλείας», ανέφερε ο Πάρκελ σε μία σπάνια δημόσια δήλωση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό και ο Μαρκ Ρόουλι, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας, δήλωσε πως η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, αν και η ίδια η απειλή έχει μεταμορφωθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News