default-image

La Tribune: Το ελληνικό «Οχι» βάζει τη Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο

Κόσμος
La Tribune: Το ελληνικό «Οχι» βάζει τη Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ψηφίζοντας "όχι" οι Ελληνες έδειξαν για μια ακόμα φορά την αντίδρασή τους στο αδιέξοδο στο οποίο τους έχει οδηγήσει η λιτότητα. Η Ανγκελα Μέρκελ πρέπει λοιπόν να διαλέξει ανάμεσα στο να λάβει υπόψη της αυτή την ψήφο και στην αδιαλλαξία του υπουργού Οικονομικών της».

Αυτό τονίζει ο διάσημος οικονομικός συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντάν στην ευρείας κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «La Tribune».

Ο Γάλλος αρθρογράφος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά πράγματα και έχει πολλάκις ασχοληθεί με την ελληνική κρίση χρέους, αναφέρει ότι έπειτα από τα χθεσινά αποτελέσματα και τη συντριπτική νίκη του «Οχι» έναντι του «Ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, «η μπλόφα δεν είναι πλέον μια πιθανή επιλογή για την Ανγκελα Μέρκελ».

Οι Ελληνες παρά τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές των συνταξιούχων για 120 ευρώ από την ήδη πενιχρή σύνταξη, αλλά και την ανοικτή στήριξη των ΜΜΕ υπέρ του «Ναι», οι Ελληνες είπαν για μια ακόμα φορά «Οχι», υποστηρίζει ο Γκοντάν και τονίζει ότι οι Ελληνες αποδείχθηκαν «πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο ενός Grexit, παρά να υποβληθούν εκ νέου σε στείρα λιτότητα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο χθεσινό δημοψήφισμα, «απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή λογική» για «δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες», κάτι που θα πρέπει να κάνει τους πιστωτές να μετρήσουν «το μέγεθος της αποτυχίας των πολιτικών τους που επιβλήθηκαν στη χώρα από το 2010». «Για μία ακόμα φορά, πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η στρατηγική του φόβου που χρησιμοποίησαν, δεν λειτουργεί πια στην Ελλάδα» σχολιάζει.

Η τακτική της Μέρκελ απέτυχε

Ετσι, η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την «La Tribune», έρχεται αντιμέτωπη και «πρέπει να αναγνωρίσει ότι για πρώτη φορά από το 2010 η τακτική της προοδευτικής αποσύνθεσης που υιοθέτησε, απέτυχε».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Μέρκελ έρχεται πλέον αντιμέτωπη «με αυτό που μισεί: την ανάγκη να κάνει μια επιλογή». Σύμφωνα με τον Γκοντάν, το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση εκλαμβάνει το «Οχι» ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης και δηλώνει έτοιμη να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές άμεσα, «απλώνοντας το χέρι στους πιστωτές, υποχρεώνει την Ανγκελα Μέρκελ να αποφασίσει απλώς αν δέχεται να πιάσει το χέρι που της απλώνεται ή αν θα αρνηθεί.

Εν ολίγοις, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο δικό της γήπεδο και σύμφωνα με τον Ρομαρίκ Γκοντάν, αν δεν κάνει τίποτα» και θεωρώντας την ελληνική κρίση ως ένα τεχνοκρατικό θέμα, αφήνοντας την ΕΚΤ και το Eurogroup να αποφασίσουν για την τύχη της, «πολύ απλά θα ανοίξει την πόρτα στο Grexit».

Παρ' όλα αυτά, κατά τον Γάλλο αναλυτή, υπάρχει ακόμα χρόνος και «η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τον ανυπόφορο μηχανισμό». «Μπορεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα και την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις πάνω στη βάση της τελευταίας ελληνικής πρότασης».

Η Μέρκελ είχε δώσει αβάσιμες υποσχέσεις

Μάλιστα, ο ίδιος συνεχίζει ασκώντας κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο για τις «αστήρικτες υποσχέσεις» της προς τον γερμανικό λαό, όπως εκείνη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για τις δικές του προεκλογικές δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό. Κατά τον αρθρογράφο της «La Tribune» η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε μια ανέφικτη υπόσχεση στους ψηφοφόρους της όταν τους διαβεβαίωνε ότι η Γερμανία «θα ανακτήσει τα ποσά που καταβάλλει από το 2010 στην Ελλάδα». Τώρα, όμως θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τη δημαγωγία, υποστηρίζει, και να δεχθεί να συζητήσει το μέλλον του ελληνικού χρέους. Ο υπαινιγμός του Γκοντάν είναι ξεκάθαρος: Η Μέρκελ θα πρέπει να δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η καγκελάριος είναι μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή

Σε αυτό το σημείο την θέτει προ των ευθυνών της για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Γάλλος δημοσιογράφος επισημαίνει πως «πρόκειται για μια δύσκολη επιλογή για την καγκελάριο. Αν αρνηθεί να πάρει αυτό τον δρόμο και συνεχίζει να αφήνει την ΕΚΤ, το Eurogroup και τον υπουργό Οικονομικών της, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτιμά ότι ένα Grexit θα μπορούσε να είναι "προσωρινό", να αποφασίζουν, αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθεί το τίμημα των φρικτών συνεπειών κατ' αρχήν για την ίδια την Ελλάδα. Αν το Grexit αποδειχθεί κακό, τότε (η Μέρκελ) θα πρέπει να ανταποκριθεί στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία έχει ήδη εμφανιστεί. Μετά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα περάσει στην ιστορία ως εκείνη που ισοπέδωσε ό,τι οικοδόμησε η προηγούμενη γενιά. Η οικονομική και νομισματική ένωση θα γίνει ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας από όπου ανά πάσα στιγμή, (ένα μέλος) θα μπορούσε να εκδιωχθεί ή και να εκραγεί (το ίδιο το σύστημα). Αυτό θα ήταν ένα οικοδόμημα που στερείται πολιτικής έννοιας».

Επίσης, στο άρθρο της La Tribune τονίζεται ότι «αν η καγκελάριος αρνηθεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ρισκάρει με μια μονομερή αθέτηση (των πληρωμών) από την Ελλάδα, και εκείνη και ο υπουργός των Οικονομικών της θα πρέπει να εξηγήσουν στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι η ακαμψία τους προκάλεσε την απώλεια πολύ μεγαλύτερης ποσότητας χρημάτων από εκείνη που ήθελαν να σώσουν».

Οι Ελληνες έβαλαν τη Μέρκελ προ των ευθυνών της

Ως εκ τούτου, η Ανγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. «Οι Ελληνες έθεσαν ξεκάθαρα την Ανγκελα Μέρκελ προ των ευθυνών της. Η Δευτέρα θα είναι μια αποφασιστική ημέρα. Η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ. Αλλά θα πρέπει πριν πάει (στο ραντεβού) να γνωρίζει ότι αν θα αποδεχθεί ή όχι την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Χωρίς μια συμφωνία, η Bundestag θα αρνηθεί κάθε συζήτηση. Ετσι, χωρίς το πράσινο φως από τη Bundestag, ο ESM δεν θα μπορεί να δεσμευτεί στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η καγκελάριος βρίσκεται λοιπόν με την πλάτη στον τοίχο».

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News