Κόσμος

Ελπίζει σε παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ο Ραχόι

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ «δεν θα είναι εύκολο».

«Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης της Ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο κ. Ραχόι σε ομιλία του σε συνέδριο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή στήριξη, από οικονομικές αρωγές που φτάνουν τα 200 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, και επέμεινε στο γεγονός ότι «η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυα και θα παραμείνει».

«Όμως το ευρώ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια λέσχη α λα καρτ, υπάρχουν προδιαγραφές και κανόνες που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του», δήλωσε. «Το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε επίσης.

Όπως τόνισε ο κ. Ραχόι, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βασισμένη στην υπευθυνότητα όλων και χωρίς τη δεύτερη, η πρώτη δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ υποστήριξε πως η ισπανική οικονομία είναι επαρκώς σταθερή ώστε να μπορεί να υποστεί μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί αναμφίβολα να αγγίξει την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως πολύ λιγότερο απ' ό,τι αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις, που επιβλήθηκαν αφού έσκασε, το 2008, η φούσκα στην ισπανική αγορά ακινήτων», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σχόλια