default-image

Τα «έσπασαν» Ρωσία - Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Κόσμος
Τα «έσπασαν» Ρωσία - Ουκρανία για το φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Κιέβου για αναστολή όλων των αγορών του σε αέριο από τη Ρωσία, καθώς οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τιμές κατέληξαν σε ναυάγιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης «δεν διατρέχουν κίνδυνο για τον ερχόμενο χειμώνα», παρά τη ρήξη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Τα σημερινά αποθέματα της Ουκρανίας μπορούν να συμπληρωθούν με αγορές από άλλους προμηθευτές, εκτός της Gazprom και «υπήρξε σαφής δέσμευση από ουκρανικής και ρωσικής πλευράς να διασφαλιστεί ότι η διέλευση προς την Ευρώπη θα συνεχιστεί ομαλά και απρόσκοπτα» δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Ούτε οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία ούτε η διέλευση προς την ΕΕ δεν είναι σε κίνδυνο», διαβεβαίωσε.

Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όμως η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν στη χώρα 19 δισεκ. κ.μ. για να "διασφαλιστεί ότι η χειμερινή περίοδος θα αρχίσει ομαλά" τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει το ethnos.gr

«Μένουν συνεπώς τρεις μήνες στην Ουκρανία για να συμπληρώσει τα αποθέματά της, και αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της αντίστροφης ροής, δηλαδή με την προμήθεια φυσικού αερίου από άλλους ευρωπαίους προμηθευτές και χάρη στην εγχώρια εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ουκρανία», εξήγησε ο Επίτροπος.

«Υπάρχουν σταθεροί μηχανισμοί αντίστροφης ροής και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα προβλήματα που αφορούν τις προμήθειες σε ενέργεια», πρόσθεσε ο Σέφκοβιτς, ενώ η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην Ουκρανία, χώρα-διακομιστή του ενός τρίτου των αγορών της Ευρώπης από την Gazprom.

Ο Επίτροπος παραδέχτηκε ότι οι συνομιλίες στη Βιένη, με τους υπουργούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας Αλεξάντρ Νόβακ και Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν και τους προέδρους της Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz ήταν "δύσκολες" . Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στα τέλη Αυγούστου και οι Βρυξέλλες ελπίζουν στη σύγκληση νέας υπουργικής συνάντησης τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΕ θέλει μια συμφωνία που να καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο του χειμώνα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016.

Μια τέτοια συμφωνία- πακέτο για τον χειμώνα που επέτρεψε ο περυσινός χειμώνας να περάσει σοβαρά προβλήματα, επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2014 μέσω ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης, αφότου η Μόσχα είχε διακόψει προσωρινά την παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο, εν μέσω της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Η συμφωνία 2014-2015 εξέπνευσε στις 30 Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News