Κόσμος

Ιταλία: Πάνω από 2.900 μετανάστες σε λιγότερες από 24 ώρες

Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται σήμερα να αντιμετωπίσουν την έλευση χθες Κυριακή άλλων 2.900 μεταναστών σε λιμάνια στα νότια της χώρας έπειτα από τη διάσωση 21 πλοιαρίων μέσα σε ένα 24ωρο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης, γεγονός που ανεβάζει σε επίπεδο-ρεκόρ --σχεδόν 68.000--τον αριθμό των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Στις τελευταίες επιχειρήσεις συμμετείχαν πλοία της ακτοφυλακής και άλλα ιταλικά πλοία καθώς και πλοία του Βρετανικού, του Ιρλανδικού και του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ένα πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα την Μάλτα MOAS, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Ο αριθμός αυτός δείχνει μία ελαφρά αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο (63.885 αφίξεις από την 1η Ιανουαρίου ως τις 30 Ιουνίου), που έληξε με τον αριθμό-ρεκόρ των 170.000 μεταναστών που κατέπλευσαν στην Ιταλία.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και στην Ελλάδα: περισσότεροι από 80.000 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα μέσω θαλάσσης.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τις αρχές του 2014 έχει θέσει υπό μεγάλη πίεση τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών της Ιταλίας, όπου στεγάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο και άλλοι μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής.

Η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συμβαίνει συνήθως: από τις αφίξεις μεταναστών τον περασμένο χρόνο, περίπου 100.000 σημειώθηκαν το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία έχει θέσει την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας στο στόχαστρο της ακροδεξιάς και ορισμένες περιοχές απειλούν να σταματήσουν να δέχονται άλλους μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μισοί και πλέον από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία δικαιούνται άσυλο, κυρίως επειδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία ή από χώρες όπως η Ερυθραία όπου επικρατεί η βία.

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από ραδγαία αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον προορισμό τους με περισσότερους από 1.800 νεκρούς καθ΄οδόν προς την Ιταλία και τουλάχιστον 27 καθ΄οδόν προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον OIM.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια