default-image

Δεσμεύσεις για τους μετανάστες από τα κράτη μέλη ζητά ο ΟΗΕ

Κόσμος
Δεσμεύσεις για τους μετανάστες από τα κράτη μέλη ζητά ο ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή οι αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών να ακολουθηθούν από «σθεναρές δεσμεύσεις» από τα κράτη-μέλη της, ώστε να αμβλυνθεί η πίεση που δέχονται η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών στη Μεσόγειο. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι χώρες μέλη θα μοιραστούν την ευθύνη για τους απελπισμένους που προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, όπως γράφει το in.gr.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την υποδοχή σε εθελοντική βάση 60.000 προσφύγων, ενώ παραχώρησε καθεστώς εξαίρεσης στην Ουγγαρία, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράλογο το σχέδιο, και στη Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

«Αυτό σαφώς είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αλλά ξεκάθαρα χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, ιδίως η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων του προβλήματος», ανέφερε ο Έιντριαν Έντουαρντς της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μετά τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούμενων άσυλο οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία και στην Ελλάδα και χρειάζονται διεθνή προστασία, «το κλειδί για την επιτυχία θα είναι η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών», τόνισε ο ίδιος.

Συνολικά 153.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη φέτος, αριθμός αυξημένος κατά 149% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Αναμένουμε ότι αυτό είναι απλώς το ξεκίνημα ενός πολυάσχολου καλοκαιριού», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν.

Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν υποδεχθεί η καθεμιά πάνω από 60.000 μετανάστες ήδη φέτος, υπογράμμισε ο Μίλμαν. «Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, του Ιουνίου, στα ελληνικά νησιά φθάνουν από 650 ως 1.000 μετανάστες κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Οι Σύροι υπήκοοι συνεχίζουν να είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που φθάνουν στο έδαφος της Ευρώπης μέσω αυτών των δύο χωρών, πρόσθεσε ο Μίλμαν - οι Σύροι αριθμούν συνολικά 32.000 στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Ο Έντουαρντς της UNHCR, αναφερόμενος στις προτάσεις για την μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων, κάλεσε τα κράτη μέλη να «αναλάβουν σθεναρές δεσμεύσεις όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου πέραν των υφισταμένων ποσοστώσεων». «Είναι πραγματικά ανάγκη να υπάρξει μια ενωμένη αντίδραση της Ευρώπης, επικεντρωμένη στις προτεραιότητες που αφορούν τη χορήγηση ασύλου», συνέχισε.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην τραγωδία των 2.000 μεταναστών οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη Μεσόγειο, αλλά έχει επισκιαστεί από τις έντονες διαφωνίες, ιδίως χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. «Μέχρι πέρσι τον Ιούνιο , δηλαδή το μέσον του 2014, είχαν πεθάνει 763 μετανάστες. Βρισκόμαστε ήδη σχεδόν στον τριπλάσιο αριθμό φέτος», επισήμανε ο Μίλμαν. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News