Κόσμος

Ρέντσι:Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι

«Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι» φέρεται να είπε, αγανακτισμένος, στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με αφορμή την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε προτεινόμενο σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες.

 «Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι», είπε ο Ρέντσι, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», είπε, σύμφωνα με συμμετέχοντα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, οι διαφωνίες φαίνονταν να επικεντρώνονται στο αν το σχέδιο θα ήταν σε εθελοντική βάση για κάθε χώρα ή υποχρεωτικό, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μερικές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

 «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά (...) αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα», είπε ο Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως «αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία».

Τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν όπως διευκρίνισε η γερμανίδα Καγκελάριος μετά το πέρας της Συνόδου μέχρι τον Απρίλιο και θα λαμβάνουν υπ' όψιν τη οικονομία και τον πληθυσμό κάθε μέλους. Το σύστημα κριτηρίων αντικαθιστά μη-δημοφιλείς προτάσεις για υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε χώρα συγκεκριμένα, αναφέρει το newsbeast.gr.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες όπως την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τέλος οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπάτρισης μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Σχόλια