Κόσμος

Η Γερμανία αφήνει ελεύθερο τον δημοσιογράφο του Al Jazeera

Ελεύθερο άφησαν οι γερμανικές Αρχές τον δημοσιογράφο του Al Jazeera Αχμεντ Μανσούρ,  μετέδωσε τη Δευτέρα το αραβικό δορυφορικό δίκτυο. Ο Μανσούρ είχε συλληφθεί το Σάββατο στο Βερολίνο κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αιγύπτου.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ωστόσο είχε νωρίτερα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της χώρας του τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα εκδώσει κανέναν που ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο σε άλλη χώρα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να το πει αυτό με μεγαλύτερη σαφήνεια: Βεβαίως και κανείς που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο στο εξωτερικό δεν θα εκδοθεί από την Γερμανία», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου.

Στο ίδιος μήκος κύματος, νωρίτερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είχε καλέσει τη Γερμανία να απελευθερώσει αμέσως τον δημοσιογράφο. «Η κράτηση δημοσιογράφων είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να επιβληθεί σιωπή στα μέσα ενημέρωσης» που επικρίνουν τις Αρχές, σχολίασε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθεροτυπία Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Ο Μανσούρ, ο οποίος από το Κάιρο θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει καταδικαστεί ερήμην στην Αίγυπτο σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με την κατηγορία ότι υπέβαλε σε βασανιστήρια έναν δικηγόρο στην Πλατεία Ταχρίρ, το 2011.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι γερμανικές εισαγγελικές Αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μανσούρ χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η περίπτωση του Μανσούρ θεωρείται η πιο πρόσφατη από μια σειρά υποθέσεων δημοσιογράφων του Al Jazeera που διώκονται από τις αιγυπτιακές Αρχές.

Το Κάιρο κατηγορεί το ενημερωτικό δίκτυο ότι είναι το φερέφωνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του υποστηριζόμενου από το Κατάρ ισλαμικού κινήματος, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατικό και απομάκρυνε πραξικοπηματικά από την εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι το 2013, όταν ήταν αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Πηγή: news.in.gr

Σχόλια