default-image

Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Κόσμος
Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια πολίτες της Αλβανίας προκειμένου να αναδείξουν τους νέους δημάρχους και τα νέα δημοτικά συμβούλια στους συνολικά 61 δήμους της χώρας.

Επί της ουσίας είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η οποία μάλιστα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, κυρίως για τις σκοπιμότητες που -όπως ανέφεραν ηγέτες του- υποκρύπτονταν τόσο σε βάρος της αντιπολίτευσης όσο και της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στις εκλογές συμμετέχουν 63 κόμματα, τα οποία στην πλειονότητά τους σχηματίζουν δύο μεγάλους συνασπισμούς, τη «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (ASHE) που αποτελείται από 37 κόμματα υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, και τη «Συμμαχία για Απασχόληση και Αξιοπρέπεια» (APD) που αποτελείται από 15 κόμματα με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να ηγείται του συνασπισμού αυτού της δεξιάς.

Έντεκα κόμματα έχουν κατεβεί αυτόνομα, μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ-Ομόνοια) που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, μετά την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφορών για «θέματα πολιτικής ηθικής», όπως είπε ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Ντούλες, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Οι πρώτες ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ ΚΕΑΔ και κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίστηκαν όταν ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποφάσισε με «αυθαίρετο τρόπο» όπως κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, να εφαρμόσει τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και να συγχωνεύει περιοχές όπου ζει συμπαγής ελληνική μειονότητα με μουσουλμανικά χωριά, με σκοπό -όπως κατήγγειλε η ηγεσία της «Ομόνοιας»- την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό αυτής της μεταβολής, είναι το παράδειγμα της Χειμάρρας.

Όμως, τη χαριστική βολή στης σχέσεις ΚΕΑΔ-Σοσιαλιστικού Κόμματος την έδωσε ο ίδιος ο Έντι Ράμα όταν υποδέχτηκε στο κυβερνητικό σχήμα το ακραίο ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU και μάλιστα ανέθεσε τα καθήκοντά του Γ' αντιπροέδρου της Βουλής στον πρόεδρό του Σπετίμ Ιντρίζι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News