Κόσμος

Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύτηκε στην Τουρκία ο Ντεμιρέλ

H Τουρκία απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μία από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια, ο οποίος απεβίωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε ηλικία 90 ετών.

Όπως απαιτεί το πρωτόκολλο όταν τελούνται κηδείες με τιμές αρχηγού κράτους, η σορός του Ντεμιρέλ εναποτέθηκε ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια μιας πρώτης επίσημης τελετής, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επίσης ισλαμιστή πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου συνόδευε απόσπασμα της προεδρικής φρουράς, ενώ κατόπιν μεταφέρθηκε πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου στους δρόμους της Άγκυρας έως το τέμενος του Κοτζατεπέ, προκειμένου να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Μετά τον θάνατό του την Τετάρτη έπειτα από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ολόκληρη η χώρα απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.

Από το 1965 ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κυβέρνησε την Τουρκία για ένα διάστημα 11 ετών ως επικεφαλής επτά διαφορετικών κυβερνήσεων. Κατόπιν διετέλεσε επικεφαλής του τουρκικού Κράτους από το 1993 έως το 2000, την χρονιά που αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα ταφεί το Σάββατο στην γενέτειρά του, την Ισπάρτα της κεντρικής Τουρκίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια