Κόσμος

Ο Ερντογάν... μίλησε 4 μέρες μετά τις εκλογές

Την πρώτη του ομιλία μετά τις βουλευτικές εκλογές και έπειτα από τέσσερις ημέρες απουσίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στις 2 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο ΑΤΟ της Άγκυρας για την ομιλία του σε τελετή αποφοίτησης στην Άγκυρ. «Σας χαιρετώ με όλη μου την καρδιά» ήταν οι πρώτες λέξεις του, ενώ από κάτω από την οθόνη το χρονόμετρο έδεινε πόσες μέρες και ώρες απουσίαζε από τις δημόσιες εμφανίσεις μέχρι τελικά να σταματήσει.

Ξεκινώντας την ομιλία του έδωσε συγχαρητήρια στους Τούρκους και τους ξένους απόφοιτους, αναφερόμενος στις υποτροφίες έδωσε η Άγκυρα επί θητείας του ως πρωθυπουργός. «Οι υποτροφίες που έχει δώσει η Τουρκία έχουν αυξηθεί από 24.000 φοιτητές σε 70.00», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς και να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό το συντομότερο δυνατό. «Η ευθύνη μου ως ο πρώτος εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας είναι ακόμα μεγαλύτερη και το γνωρίζω. Όλοι πρέπει να σεβαστούμε τη λαϊκή βούληση», τόνισε, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν υπεύθυνα για τη σταθερότητα και τη συνέχιση των επενδύσεων.

Αυτοί που ονειρεύονταν ένα χάος στην Τουρκία θα απογοητευτούν», υπογράμμισε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαίσια» την κριτική των δυτικών μέσων ενημέρωσης προς το πρόσωπό του. «Αυτό δείχνει, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», σημείωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας το ακροατήριο.

Νταβούτογλου: Δεν είναι ιδανική λύση ο συνασπισμός, αλλά...

Ως μη ενδεδειγμένη λύση θεωρεί τον κυβερνητικό συνασπισμό ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτιμώντας ότι αυτό το έχει ήδη δείξει η ιστορία, ωστόσο, υπογράμμισε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι ανοιχτό σε όλες τις εκδοχές.

«Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνεδρίαση αξιωματούχων του AKP στην Άγκυρα.

«Ωστόσο με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP (...) Είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε σενάριο βάσει των τελευταίων εξελίξεων», σημείωσε.

Ντεμιρτάς: Δεν πρέπει να σύρουμε τη χώρα σε πρόωρες

Αντιθέτως ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις εκδοχές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα αφήνει εκτός το AKP και σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να παραμείνει εντός των συνταγματικών του ορίων.

«Το να συρθεί η Τουρκία αμέσως σε συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθάει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει τον δρόμο της για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού», δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η πόρτα του HDP είναι ανοιχτή στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημείωσε, αλλά απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο σύναψης ενός συνασπισμού με το AKP.

«Δεν έχουμε προσωπική έχθρα με τον πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε. «Ένας πρόεδρος που παραβιάζει το Σύνταγμα και παραβιάζει τον νόμο και την δικαιοσύνη θα επικρίνεται πάντα από εμάς», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια