default-image

Κριστίνα Φερνάντες: «Σχεδόν αγενής» ο Ντέιβιντ Κάμερον

Κόσμος
Κριστίνα Φερνάντες: «Σχεδόν αγενής» ο Ντέιβιντ Κάμερον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζωπυρώθηκε η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φώκλαντς. Είναι «σχεδόν αγενής» είπε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σχολιάζοντας αναφορές του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Χωρών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν είχε έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νήσων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam, ο Τίμερμαν κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία «αποικιοκρατική» πολιτική, ενώ ο Κάμερον χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τίμερμαν «απειλητικές».

«Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής» δήλωσε η Φερνάντες στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

Τον Απρίλιο, η Αργεντινή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες σε δικαστήριο της χώρας εναντίον πέντε εταιρειών -εκ των οποίων οι τρεις είναι βρετανικές- που πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των νήσων Φώκλαντς -κίνηση την οποία η Βρετανία καταδίκασε ως εκφοβισμό.

Η Βρετανία διοικεί ως υπερπόντια κτήση τα νησιά, τα οποία στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνας. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι σε δημοψήφισμα του 2013 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό βρετανική κυριαρχία.

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News