Κόσμος

Κομισιόν καλεί κράτη-μέλη να ανακουφίσουν μεταναστευτικά Ελλάδa-Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα όσον αφορά το πρόγραμμα φιλοξενίας προσώπων από τρίτες χώρες που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο, ώστε να ανακουφιστούν η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν «βουλιάξει» από τους μετανάστες.

Η οριστική λήψη απόφασης γι' αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα ενδέχεται να αναβληθεί. Οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» θα συνεδριάσουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο και, εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτή τη σύνοδο, υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί για πολλούς μήνες, ενδεχομένως μέχρι τον Σεπτέμβριο, η εφαρμογή της πρότασης που προβλέπει την υποδοχή 40.000 μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές, μια εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι αποφασισμένος να απαιτήσει δεσμεύσεις από τις χώρες-μέλη. «Δεν αρκεί να θρηνούμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να κάνουμε εκκλήσεις για ανάληψη δράσης», είπε η Νατάσα Μπερτό, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ.

«Θέσαμε στο τραπέζι μια φιλόδοξη πρόταση που αφορά έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης. Ξέραμε ότι η πρόταση δεν θα κέρδιζε βραβείο δημοτικότητας, αλλά πραγματικά αναμένουμε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια