Κόσμος

Παραιτείται ο Γκρέγκορ Γκίζι

Την παραίτησή του από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) προανήγγειλε ο Γκρέγκορ Γκίζι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος  θα παραμείνει βουλευτής. 

Κατά την διάρκεια κομματικής εκδήλωσης στο Μπίλεφελντ, ο 67χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Οκτώβριο επισημαίνοντας ότι «είναι καιρός η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας να περάσει σε νεότερα χέρια».

 Ο Γκίζι διαβεβαίωσε μεν ότι μετά την αποχώρησή του δεν θα επιδιώξει να συνεχίσει να επηρεάζει την Ομάδα ωστόσο επανέφερε την πάγια θέση του υπέρ της δημιουργίας κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ της Αριστεράς, του SPD και των Πρασίνων, με συμβιβασμούς, αλλά όχι υπερβολικές παραχωρήσεις.Τα περίπου 450 άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανταποκρίθηκαν στην ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του με χειροκρότημα που διήρκεσε περισσότερο από δέκα λεπτά. Για την διαδοχή του κ. Γκίζι πιθανότεροι θεωρούνται οι σημερινοί αντιπρόεδροι της Κ.Ο., Ζάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς. 

«Εβδομάδα Αλληλεγγύης για την Ελλάδα» (20-25 Ιουνίου


Στην διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ακόμη η στήριξη του κόμματος στην «Εβδομάδα Αλληλεγγύης για την Ελλάδα» (20-25 Ιουνίου), την οποία διοργανώνει το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Στις 20 Ιουνίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ενώ το Φόρουμ την έχει αφιερώσει και στην Ελλάδα, η οποία θα είναι και το θέμα διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, ταυτόχρονα με ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

«Με την διαδήλωσή της η Αριστερά θέλει να συμβολίσει την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης ενάντια στις εθνικιστικές λύσεις στην κρίση και στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα», αναφέρεται στην σχετική δήλωση. 

Σχόλια