default-image

Βαρύ πλήγμα για τον Ερντογάν στις εκλογές

Κόσμος
Βαρύ πλήγμα για τον Ερντογάν στις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Βαρύ πλήγμα υπέστησαν οι φιλοδοξίες του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει και να διευρύνει τις εκτελεστικές εξουσίες του, καθώς στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε την αυτοδυναμία του για πρώτη φορά μετά από 13 συναπτά χρόνια στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το AKP απέσπασε το 40,8% της λαϊκής ψήφου - σχεδόν 10 μονάδες κάτω σε σχέση με τις κάλπες του 2011 - και κερδίζει 258 έδρες, τη στιγμή που ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης απαιτεί τουλάχιστον 276 έδρες στη 550μελή Βουλή.

Η κοινοβουλευτική δύναμη της ισλαμο-συντηρητικής κυβερνώσας παράταξης ωχριά σε σχέση με τις τουλάχιστον 330 ψήφους που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα η συνταγματική αναθεώρηση για την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων.

Το αποτέλεσμα συνιστά και μια προσωπική ήττα για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος - παρά το γεγονός ότι ως πρόεδρος οφείλει να είναι κομματικά ουδέτερος - είχε τεράστια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του AKP.

Ιστορική μέρα για την κουρδική μειονότητα

Η εντυπωσιακή αποδυνάμωση του AKP οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ιστορικό αποτέλεσμα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή αφού κατόρθωσε να ξεπεράσει το ελάχιστο όριο του 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Anadolu, η φιλοκουρδική παράταξη απέσπασε το 12,95% των ψήφων, και θα αντιπροσωπευθεί στο κοινοβούλιο από 79 βουλευτές. Με δεδομένη την κακή επίδοσή του AKP, η τελευταία ελπίδα του κ. Ερντογάν ήταν το HDP να μείνει εκτός Βουλής, καθώς τότε οι χαμένες έδρες του θα ανακατανέμονταν και το ισλαμο-συντηρητικό κόμμα θα έπαιρνε τα περισσότερα έδρανα.

Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με 132 έδρες (25,1%), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το δεξιό Εθνικιστικό Κίνημα, με 81 έδρες (16,4%), σύμφωνα με το Σκάϊ.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News