Κόσμος

Δέκα χρόνια φυλάκιση και 1.000 μαστιγώσεις σε μπλόγκερ Σαουδάραβα

Επικύρωσε την ποινή που έχει επιβληθεί στον Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι (1.000 μαστιγώσεις και δεκαετής κάθειρξη), το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας, παρά τη διεθνή κατακραυγή. «Αυτή είναι η τελική απόφαση και είναι αμετάκλητη», δήλωσε, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύζυγός του Ενσάφ Χαϊντάρ από τον Καναδά.   

"Έκπληξη και απογοήτευση", είχε εκφράσει τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία απέναντι στη διεθνή κριτική που είχε δεχτεί για την ποινή που είχε επιβάλει στον μπλόγκερ.

Την εποχή εκείνη, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε κάθε ανάμειξη τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Το 2012, ο Μπαντάουι συνελήφθη και κατηγορήθηκε για "προσβολή του Ισλάμ μέσω ηλεκτρονικών δικτύων".

Επί τέσσερα χρόνια, διηύθυνε το Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο, το οποίο ενθάρρυνε τον διάλογο για θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα στο Διαδίκτυο. Οι σαουδαραβικές Αρχές έστειλαν την υπόθεσή του για επανεξέταση καθώς αυξάνονταν οι διεθνείς πιέσεις για την απελευθέρωσή του.

Τον Ιανουάριο, ο Μπαντάουι υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις αλλά οι υπόλοιπες αναβλήθηκαν. Βίντεο με θολή εικόνα το οποίο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο έδειχνε τον Μπαντάουι να μαστιγώνεται από ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας.

Το οπτικό υλικό προκάλεσε διεθνείς διαμαρτυρίες, οι οποίες επαναλαμβάνονταν κάθε Παρασκευή, την ημέρα που ήταν προγραμματισμένες οι μαστιγώσεις.

Δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ο Μπαντάουι δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο δεύτερο γύρο των μαστιγώσεων, αλλά ιατρική έκθεση αναφέρει ότι δεν κρίθηκε σε θέση να δεχτεί την σωματική τιμωρία του.

Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει την αυστηρή μορφή του ισλαμικού νόμου και τιμωρεί τους αντιφρονούντες. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην περιοχή, όπως επισημαίνει το BBC.

Σχόλια