default-image

Τουρκία: Σε εξέλιξη οι πλέον κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

Κόσμος
Τουρκία: Σε εξέλιξη οι πλέον κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σκιά της φονικής έκρηξης στο Ντιγιάρμπακιρ διεξάγονται την Κυριακή οι πλέον κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Και αυτό γιατί παρόλο που η πρωτιά για το κυβερνών AKP θεωρείται δεδομένη, ουδείς μπορεί να προβλέψει, πρώτον, εάν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και, δεύτερον, εάν τα ποσοστά του κουρδικού HDP θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να αναδειχθεί σε «σουλτάνος».

Στις κάλπες, που θα κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), προσέρχονται περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

Το ποσοστό που θα λάβει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, εάν λάβει πάνω από 10% τότε θα εμποδίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το να εξασφαλίσει τα 3/5 της Εθνοσυνέλευσης, άρα να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και να μετατρέψει το σύστημα σε προεδρικό προκειμένου να αναδειχθεί ο ίδιος σε «σουλτάνος».

Από την άλλη πλευρά, εάν το ποσοστό που θα λάβει το ΑΚΡ δεν είναι πολύ υψηλό και το HDP εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση (απαιτείται ποσοστό 10%), τότε δεν αποκλείεται η χώρα να αποκτήσει ξανά, μετά από πολλά χρόνια, κυβέρνηση συνεργασίας. Στην περίπτωση αυτή, ως πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούσαν να εμφανιστούν οι εθνικιστές Γκρίζοι Λύκοι.

Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να λάβει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με το ΑΚΡ αντιμετωπίζεται ως απίθανο σενάριο.

Κόντρα στη σκιά της επίθεσης

Οι εκλογές διεξάγονται στη σκιά της φονικής επίθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ, με το HDP να κατηγορεί τον τούρκο πρόεδρο για έλλειψη σεβασμού απέναντι στα θύματα.

Ο Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας τον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ότι υποκίνησε τα επεισόδια του περασμένου Οκτωβρίου, που συνδέονταν με την κρίση στη Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν» και κρατώντας ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «ειρήνη πάνω απ' όλα» εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο σημείο των επιθέσεων στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Άλλοι ακολούθησαν μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την περιοχή όπου τελέστηκε η κηδεία ενός 16χρονου αγοριού. Περίοικοι έκαναν το σήμα της νίκης και φώναζαν «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν» και «AKP θα πληρώσεις για αυτό».

Ο βουλευτής του HDP Ιντρίς Μπαλουκέν δήλωσε στο Reuters ότι το κόμμα του ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση πως πιστεύει ότι η ρητορική εναντίον του, στην οποία επιδίδονται ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα, άνοιξαν το δρόμο για τις επιθέσεις.

Ο Ντεμιρτάς είπε ότι ο Ερντογάν συνέχισε τη δική του συγκέντρωση, μετά την είδηση για τη βομβιστική επίθεση, χωρίς καν να αναφερθεί σε αυτήν ή στα θύματά της.

Ο Ερντογάν αργότερα απέστειλε τα συλλυπητήριά του χαρακτηρίζοντας την επίθεση «προβοκάτσια» που σκόπευσε στο να υπονομεύσει τις εκλογές.

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους, να εκφράσει τη λύπη του σε εκείνους» είπε ο Ντεμιρτάς. «Πρέπει να πάει στο Ντιγιάρμπακιρ. Δεν είναι ο πρόεδρος των 77 εκατομμυρίων ανθρώπων; Οφείλει να αφήσει λουλούδια στο σημείο που σκοτώθηκαν άνθρωποι» συνέχισε.

Σε συγκέντρωση στην ανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν επισήμανε από την πλευρά του ότι ο Ντεμιρτάς πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, κατηγορώντας τον ότι εκείνος υποδαύλισε τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν όταν οι Κούρδοι στην πόλη Κομπάνι, στη Συρία, δέχθηκαν επίθεση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Γνωρίζω ότι είμαστε οργισμένοι, ωστόσο δεν θα ενεργήσουμε με θυμό. Θα ενεργήσουμε με καλή θέληση. Θα είμαστε έξυπνοι και θα δώσουμε την απάντησή μας στις κάλπες και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για την χώρα μας» τόνισε ο ίδιος.

Ο ηγέτης του HDP υποστήριξε ότι το κόμμα του βρέθηκε στο στόχαστρο 140 επιθέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, περιλαμβανομένης μιας διπλής βομβιστικής επίθεσης σε πόλεις της νότιας Τουρκίας τον περασμένο μήνα όπου τραυματίστηκαν 6 άνθρωποι.

Το HDP άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, θα συνεχίσει να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και της κυβέρνησης ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News