Κόσμος

Μέρκελ: "Σημαντικός εταίρος οι ΗΠΑ"

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Βαυαρία, η Γερμανίδα Αγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στην επανένωση της Γερμανίας, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις «η Αμερική, οι ΗΠΑ, είναι φίλοι μας».  

Η κ. Μέρκελ συνέχισε τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι εταίρος μας και τόσο σημαντικός εταίρος, ώστε συνεργαζόμαστε στενά. Διότι το χρειαζόμαστε για πολλά κοινά συμφέροντα. Διότι το θέλουμε και διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε δε ότι μιλάει πολύ συχνά με τον Αμερικανό ομόλογό της, ενώ από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Γερμανίδα καγκελάριο «μεγάλη φίλη και εταίρο» και αναφέρθηκε και αυτός στις κοινές αξίες των δύο λαών.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν βασική προτεραιότητα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και μια νέα εμπορική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν επίσης «η ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και οι διάφορες απειλές ασφάλειας από εξτρεμιστές.

Απευθύνθηκε δε προς όλους τους Γερμανούς, ευχαριστώντας τους για τη φιλία και για τον ηγετικό ρόλο της χώρας τους. «Είμαστε αχώριστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στον κόσμο», τόνισε και, αστειευόμενος, κάλεσε την καγκελάριο να μοιραστεί μαζί του μια μπύρα, αφού προηγουμένως συμφωνήσουν οι υπεύθυνοι της ασφάλειάς τους.

Σχόλια