default-image

Ερντογάν: "Προβοκάτσια" η έκρηξη στην κουρδική συγκέντρωση

Κόσμος
Ερντογάν: "Προβοκάτσια" η έκρηξη στην κουρδική συγκέντρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σαμποτάζ» και «προβοκάτσια» λίγο πριν τις εκλογές χαρακτηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αιματηρή έκρηξη στη συγκέντρωση του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι αναφορές γύρω από τα αίτια της έκρηξης παραμένουν θολές, αλλά πληθαίνουν οι διαρροές από την αστυνομία και τις Αρχές για το ότι πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, για εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελείται από φιάλη αερίου στην οποία επίσης φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί μικρά μεταλλικά αντικείμενα ως σκάγια.

Τα αντικείμενα, μπίλιες και καρφιά, συγκεντρώθηκαν από το σημείο και εξετάζονται.

Η οικεία Εισαγγελία ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, ενώ ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί ύποπτοι.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο βάθρο όπου θα μιλούσε ο συμπροεδρεύων του ΗDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο ίδιος τη στιγμή εκείνη βρισκόταν πίσω από τη σκηνή και ετοιμαζόταν να εμφανιστεί ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους του κατοικούμενου κυρίως από Κούρδους Ντιγιάρμπακιρ, μετά την ομιλία υποψήφιας βουλευτού του κόμματος του.

Το HDP έχει γίνει στόχος επιθέσεων όσο πλησιάζουν οι εκλογές της Κυριακής. Το κόμμα έχει γίνει ο πρωταγωνιστής της προεκλογικής περιόδου, καθώς η είσοδός του στην Εθνοσυνέλευση θα ήταν σημαντικότερη απειλή για τη δύναμη του κυβερνώντος AKP στην επόμενη σύνθεση.

Ο απολογισμός της χθεσινής διπλής έκρηξης ήταν τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Η έκρηξη κλιμακώνει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία.

Στις πρώτες δηλώσεις του στο CNNTurk μετά την έκρηξη, ο κ. Ντεμιρτάς επισήμανε ότι προκαλεί ρωτήματα το γεγονός το επεισόδιο συνέβη λίγο πριν τις κάλπες και κάλεσε το λαό του Ντιγιαρμπακίρ να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όποιος κι αν είναι ο λόγος της έκρηξης.

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας εγρήγορση απέναντι σε προκλήσεις και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει έρευνα για την υπόθεση.

Την Τετάρτη, ομάδα περίπου 1.000 Τούρκων εθνικιστών, κρατώντας τουρκικές σημαίες επιτέθηκε στους συμμετέχοντες στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στην πόλη Ερζουρούμ, προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 200 άτομα, 3 εκ των οποίων σοβαρά, και να καούν περίπου 150 οχήματα του κόμματος και μελών του. Το HDP άφησε υπόνοιες για το ρόλο των Αρχών ασφαλείας, καθώς μετά την επίθεση στη συγκέντρωση δεν έγινε ούτε μία σύλληψη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου, εκρήξεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στα περιφερειακά γραφεία του ίδιου φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε δύο πόλεις της νότιας Τουρκίας, τα Άδανα και τη Μερσίνα. Ο απολογισμός της έκρηξης στα Άδανα ήταν 6 τραυματίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News