Κόσμος

Τέλος στις υποκλοπές και με υπογραφή Ομπάμα

Υπεγράφη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νόμος που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και αναμορφώνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα επιτήρησης το οποίο συγκέντρωνε τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος θέτει τέρμα σε ένα σύστημα που είχε αποκαλύψει ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ΝSA) Έντουαρντ Σνόουντεν. Η υπηρεσία κατασκοπίας συγκέντρωνε και ερευνούσε αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων σε αναζήτηση τρομοκρατικών ενδείξεων, αλλά δεν της επιτρεπόταν να ακούει το περιεχόμενό τους.

Η έγκριση του νόμου (USA Freedom Act), που επιτεύχθηκε χάρη σε μία συμμαχία μεταξύ Δημοκρατικών στη Γερουσία και ορισμένων από τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους, ήταν μία νίκη για τον Ομπάμα και μία ήττα για τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Η Γερουσία έδωσε την έγκρισή της στο νομοσχέδιο με ψήφους 67-32. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τον νόμο τον περασμένο μήνα.

Συνολικά 23 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ενέκριναν τον Freedom Act συντασσόμενοι με τους 196 συναδέλφους τους που τον ψήφισαν στη Βουλή.

Στις 7 Μαΐο ομοσπονδιακό εφετείο είχε κρίνει ότι η συλλογή μεταδεδομένων είναι παράνομη.

Ο νέος νόμος υποχρεώνει εταιρείες όπως οι Verizon Communications Inc και AT&T Inc να συγκεντρώνουν και να αποθηκεύουν τηλεφωνικά αρχεία με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και σήμερα για σκοπούς τιμολόγησης. Όμως, αντί να τροφοδοτούν τακτικά τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με αυτά τα δεδομένα, θα υποχρεούνται να δίνουν τα στοιχεία αυτά μόνο έπειτα από κυβερνητικό αίτημα που θα εγκρίνει το Δικαστήριο Επιτήρησης Πληροφοριών Εξωτερικού.

Ο Freedom Act είναι η πρώτη μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση του συστήματος επιτήρησης των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν πριν από δύο χρόνια, που οδήγησε σε μία δημόσια συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξισορροπηθεί η δυσπιστία των Αμερικανών απέναντι στις κυβερνητικές παρεισφρήσεις.

Μαζί με το πρόγραμμα καταγραφής τηλεφωνημάτων, δύο άλλα προγράμματα εσωτερικής επιτήρησης που είχαν τεθεί σε ισχύ βάσει του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) του 2001, τερματίστηκαν την 1η Ιουνίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια