Κόσμος

Τις άδειες φυλακές της Παλμύρας ανατίναξαν οι τζιχαντιστές

Το σύμπλεγμα των φυλακών της Παλμύρας ανατίναξε σήμερα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στην πόλη Παλμύρα της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν από το Συριακό το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η φυλακή, η οποία δε βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ήταν άδεια όταν έγινε η έκρηξη.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους πριν από λίγες εβδομάδες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για την τύχη των αρχαιοτήτων.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σκοπό να καταστρέψουν τα μνημεία.

Η φυλακή της Παλμύρας είχε γίνει διαβόητη για τη σφαγή εκατοντάδων κρατουμένων του καθεστώτος στη δεκαετία του 1980, όταν πρόεδρος ήταν ο Χάφεζ αλ-Άσαντ, πατέρας του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Πολιτικοί κρατούμενοι βασανίζονταν και σάπιζαν εκεί για χρόνια προτού πριν από την εξέγερση του 2011, όταν καθεστώς άρχισε να στέλνει εκεί διαφωνούντες και λιποτάκτες με την έναρξη της εξέγερσης το 2011.

Πριν από την πτώση της Παλμύρας στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, το καθεστώς μετέφερε τους κρατούμενους σε άλλες φυλακές στη Συρία.

Προτού ανατινάξει τη φυλακή, το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε βίντεο που έδειχνε για πρώτη φορά τα ατομικά κελιά, στα οποία δεν έφτανε σχεδόν καθόλου το φως της ημέρας.

Σχόλια