Κόσμος

"Το 90% των χημικών όπλων όλου του κόσμου έχει καταστραφεί"

Σχεδόν το 90% των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο έχουν καταστραφεί, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο: να απαλλάξουμε τον κόσμο από τα χημικά όπλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Ουζουμτζού.

 
Τα αποθέματα χημικών όπλων αποτελούνταν κυρίως από αέρια μουστάρδας και χημικές ουσίες για την παρασκευή του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, μιας τοξικής ουσίας που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.


Ο Πίτερ Σόουζακ, εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ,  είπε ότι έχουν καταστραφεί περίπου 63.000 τόνοι χημικών όπλων που προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι 1.300 τόνοι των χημικών όπλων της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε πάνω στο πλοίο Cape Ray του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ανοιχτά της Μεσογείου.«Η διαδικασία καταστροφής των αμερικανικών και ρωσικών αποθεμάτων που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι σε καλό δρόμο και θα ολοκληρωθεί, αντίστοιχα, ως το τέλος του 2023 και του 2020», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Σχόλια