Κόσμος

Ιστορική βόλτα στα στενά της Λευκωσίας για Αναστασιάδη-Ακιντζί

Σε πορεία ελπίδας για λύση του Κυπριακού και μια επανενωμένη Κύπρο, μακριά από ξένες παρεμβάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, εξελίχθηκε η κοινή βόλτα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά μήκος της οδού Λήδρας, τόσο στο ελεύθερο όσο και στο κατεχόμενο τμήμα του Μακρύδρομου.

Η βόλτα άρχισε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12:35 το μεσημέρι.

Οι δυο ηγέτες κατά την περιδιάβασή τους αφουγκράστηκαν τη θέληση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση, οι οποίοι αφού τους αγκάλιαζαν και τους φιλούσαν, τούς προέτρεπαν να λύσουν το Κυπριακό μακριά από παρεμβάσεις είτε τους Τουρκίας είτε της Ελλάδας είτε άλλων χωρών, αφού η λύση πρέπει να βρεθεί από τους Κύπριους.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου τον πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στη νεκρή ζώνη. Ακολούθως πέρασαν μαζί από το σημείο διέλευσης στην κατεχόμενη πλευρά της οδού Λήδρας, όπως αναφέρει το portal της "Καθημερινής".

Περπατώντας στα σοκάκια της κατεχόμενης Λευκωσίας, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με πολίτες και καταστηματάρχες της περιοχής με κατεύθυνση το Μπουγιούκ Χαν. Στο χώρο έγινε το αδιαχώρητο από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, ενώ εμφανές ήταν ένα κλίμα ενθουσιασμού από τους παρευρισκόμενους. Οι δύο ηγέτες έκαναν ένα σύντομο περίπατο και διάλειμμα για καφέ.

Στη συνέχεια πέρασαν μαζί από το οδόφραγμα και περπάτησαν στον εμπορικό δρόμο της οδού Λήδρας και μετά από έναν σύντομο περίπατο ήπιαν πάλι καφέ. Οι δύο ηγέτες παρέμειναν περίπου 45 λεπτά σε κάθε πλευρά. Στο τέλος της διαδρομής έκατσαν σε καφενείο της Φανρωμένης όπου ήπιαν ζιβανία.

Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Τον κ. Ακιντζί συνόδευσαν ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Τ/κ "δήμαρχος" Μεχμέτ Χαρμαντζί και ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

Πρόσφερε κλάδο ελιάς ο Κύπριος πρόεδρος

Κλάδο ελαίας πρόσφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όταν πέρασαν μαζί από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

Στο μεταξύ, σε σχόλιο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter πάνω από φωτογραφία του ίδιου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την περιδιάβαση τους στην παλιά Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον».

Αποφασισμένοι να το λύσουν

Στη Φανερωμένη οι δυο ηγέτες προέβησαν σε σύντομη δήλωση. Αναλυτικά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Στέλνω ένα ισχυρό μήνυμα. Θα εργαστούμε ακούραστα για να εξεύρουμε λύση. Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία. Ειρήνη για όλους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση Ακιντζί: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, Θα θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ελπίδας Χρειάζεται να μη φέρουμε άλλη μια απογοήτευση. Οι Ε/κ και Τ/κ είναι καλοί να τρώνε και να πίνουν μαζί. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε μαζί. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τη λύση για το λαό μας».

Τη Δευτέρα συνεχίζουν Μαυρογιάννης-Ναμί

Οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συνεχίσουν τη Δευτέρα τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής που θα περιληφθούν στον ενιαίο κατάλογο ο οποίος θα τεθεί ενώπιον των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 28 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στόχος είναι ορισμένα μέτρα να ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί. Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια για προώθηση μέτρων είναι εξελικτική και θα γίνονται ανακοινώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση γίνεται δέκτης πολλών εισηγήσεων για μέτρα τα οποία εξετάζει προσεκτικά και αξιολογεί. Είπε επίσης ότι θα προωθηθούν μέτρα που είναι επωφελή για το σύνολο λαού και παράλληλα θα βοηθούν τη διαδικασία.

Σχόλια