Κόσμος

Σλοβενία: Γιατρός κατηγορείται για επτά δολοφονίες

Σλοβένος γιατρός, ο οποίος στην αρχή της χρονιάς θεωρήθηκε ύποπτος για διενέργεια ευθανασίας σε ετοιμοθάνατο ασθενή, συνελήφθη χθες και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για επτά δολοφονίες.

Η σλοβενική αστυνομία, χωρίς να δημοσιοποιήσει το όνομα του γιατρού, επιβεβαίωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του για περισσότερα από 20 ποινικά αδικήματα κατά της ζωής, της ανθρώπινης υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντνέβνικ της Λιουμπλιάνα, η έρευνα σε βάρος του πρώην νευρολόγου κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της σλοβενικής πρωτεύουσας, Ίβαν Ράνταν, άρχισε τον Ιανουάριο, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εδώ και πολλά χρόνια διενεργούσε παράνομες ευθανασίες σε βαριά ασθενείς με ενέσεις με μείγμα μορφίνης και καλίου. Όταν άρχισε η έρευνα σε βάρος του, ο γιατρός απολύθηκε και την Τρίτη συνελήφθη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, αναφέρει ότι ο συλληφθείς συνταγογραφούσε στους ασθενείς του, χωρίς αιτία, μεγάλες ποσότητες ψυχοδραστικών φαρμάκων, στα οποία φέρεται να είναι και ο ίδιος εθισμένος και ότι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του βρήκαν πολλές φωτογραφίες των θανόντων ασθενών, κάτι που είναι παράνομο.

Έρευνα άρχισε και ο ιατρικός σύλλογος της χώρας, ο οποίος διαπίστωσε ότι ενήργησε αντίθετα στην ιατρική ηθική, αλλά δεν του αφαιρέθηκε η άδεια εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Δικαστής της Λιουμπλιάνα αποφάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος ο νευρολόγος Ίβαν Ράνταν να επαναλάβει τα εγκλήματά του και διατάχθηκε η προφυλάκισή του για 30 ημέρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια