default-image

Στα ίδια λεωφορεία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μετά από 3 μήνες

Κόσμος
Στα ίδια λεωφορεία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μετά από 3 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ώρες αφού τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανέτρεψε αμφιλεγόμενο μέτρο ασφαλείας που απαγόρευε σε Παλαιστίνους της Δυτικής Όχθης να επιστρέφουν στα σπίτια τους με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν Ισραηλινοί. 

Το μέτρο ασφαλείας είχε αρχικά προταθεί από ομάδες εποίκων και τελικά υιοθετήθηκε σε δοκιμαστική βάση, αλλά προκάλεσε σωρεία επικρίσεων από όλο το πολιτικό φάσμα.

Κάθε ημέρα, πλήθος Παλαιστίνιων από τη Δυτική Όχθη περνούν τα σημεία ελέγχου και πηγαίνουν στις ισραηλινές περιοχές για να δουλέψουν. Μέχρι τώρα, η επιστροφή τους το βράδυ μπορούσε να γίνει με όποιον τρόπο και διαμέσου οποιουδήποτε σημείου ελέγχου ήθελαν. 

Όπως αναφέρει η Haaretz, αρκετοί από αυτούς επέλεγαν για την επιστροφή αστικά λεωφορεία που συνέδεαν τις ισραηλινές περιοχές με τον ισραηλινό οικισμό του Αριέλ στη Δυτική Όχθη. 

Με το νέο μέτρο που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή για τρεις μήνες, αυτό πλέον θα απαγορευόταν. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης θα έπρεπε να επιστρέφουν μέσω του ίδιου σημείου ελέγχου που είχαν περάσει το πρωί.

Τελικά, το μεσημέρι της Τετάρτης το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως ακύρωσε το μέτρο, σύμφωνα με το in.gr.

Η ομάδα εποίκων που ζητούσε τον διαχωρισμό επικαλείτο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και «σεξουαλικής παρενόχλησης» γυναικών οδηγών. 

Το μέτρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτσογκ να μιλά για «κηλίδα στην εικόνα της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News