Κόσμος

Επιτάχυνση των συνομιλιών ζητούν Μέρκελ-Ολάντ

Την ανάγκη για επιτάχυνση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, προκειμένου να «απελευθερωθεί» περαιτέρω ρευστότητα για τη χώρα, υπογράμμισαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Θα έλεγα ότι οι συζητήσεις πρέπει να επιταχυνθούν, παρά ότι προχωρούν πολύ γρήγορα, και ελπίζουμε πως η αρμόδια ομάδα - το Brussels Group - θα μπορέσει να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο, διότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι το πρόγραμμα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των συζητήσεων συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Όλοι έχουμε την ίδια θέση, που είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Οι δύο ηγέτες πρόσθεσαν ότι θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας αυτή την εβδομάδα.

Συμφωνία έως αρχές Ιουνίου «βλέπει» ο Γιούνκερ

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Ρίγα, αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχει καταστρώσει σχέδιο συμβιβασμού της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ούτως ώστε να ανοίξει η «κάνουλα» της ρευστότητας για τη χώρα.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Στρασβούργο, προσθέτοντας πάντως ότι εμπλέκεται προσωπικά στις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν πως αύριο αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Brussels Group, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών, με στόχο τη σύγκλιση των απόψεων και την επίτευξη μιας πρώτης μεταβατικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ τηλεδιάσκεψη του Brussels Group για την προπαρασκευή των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στο Star χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική κατάληξη σε μία εβδομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr  

Σχόλια