Κόσμος

Ιστορική συνάντηση πρίγκιπα Καρόλου με Τζέρι Άνταμς

Ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας στην Ιρλανδία με τον Τζέρι Άνταμς, ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας του IRA (Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού).

Είναι η πρώτη συνάντηση Ιρλανδού εθνικιστή ηγέτη με εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσε το κόμμα του κ. Άνταμς, Σιν Φέιν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γκάλγουεϊ της δυτικής Ιρλανδίας, μία ημέρα προτού ο πρίγκιπας Κάρολος επισκεφθεί τη γειτονική περιοχή όπου ο IRA δολοφόνησε τον θείο του, λόρδο Μαουντμπάτεν, το 1979.

Ο Κάρολος υπήρξε ανέκαθεν μισητό πρόσωπο για τους Ιρλανδούς εθνικιστές εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής του τάγματος των αλεξιπτωτιστών, που έχει συμμετάσχει σε αρκετές επιθέσεις εναντίον Ιρλανδών καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η μητέρα του Καρόλου, βασίλισσα Ελισάβετ, συναντήθηκε το 2012 με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην διοικητή του IRA και ανώτερο στέλεχος του Σιν Φέιν, μία συνάντηση που θεωρήθηκε ορόσημο στη διαδικασία συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κατάσταση στη Β. Ιρλανδία, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη έπειτα από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που υπογράφηκε στο Μπέλφαστ το 1998, με την οποία τερματίστηκαν τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα στους προτεστάντες, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, και τους καθολικούς Ιρλανδούς εθνικιστές, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ένωσης της βόρειας με την υπόλοιπη Ιρλανδία σε ένα κράτος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια