Κόσμος

"Τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν συριακό ελικόπτερο"

Η Τουρκία κατέρριψε ακόμη ένα αεροσκάφος της Συρίας με το επιχείρημα ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ωστόσο η Δαμασκός διαψεύδει την πληροφορία.

Σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ένα τουρκικό F-16 που απογειώθηκε από στρατιωτική βάση στα Άδανα της νότιας Τουρκίας εγκλώβισε το αεροσκάφος «εισβολέα» και το κατέρριψε με δύο πυραύλους.

Τοπικοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Hurriyet, υποστηρίζουν ότι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Συρίας παραβίασε δύο φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα με την Συρία σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συριακό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην τουρκική επαρχία Χατάι και κατέπεσε σε συριακό έδαφος αφού πρώτα είχε γίνει τρία κομμάτια.

Πρόκειται για τουλάχιστον την τρίτη κατάρριψη συριακού σκάφους από την Τουρκία κατά την τελευταία διετία.

Το Σεπτέμβριο του 2013, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε συριακό ελικόπτερο αφότου παραβίασε τη συνοριογραμμή. Λίγους μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2014, καταρρίφθηκε συριακό μαχητικό αεροσκάφος, επίσης έπειτα από παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Η Άγκυρα ακολουθεί αυστηρούς κανόνες εμπλοκής απέναντι στις δυνάμεις της Δαμασκού μετά την καταστροφή ενός τουρκικού F-4 Phantom από τη συριακή αεράμυνα το 2012.

Σχόλια