default-image

Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι

Κόσμος
Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε θάνατο καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αιγύπτου ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό το 2013.

Ο Μόρσι κρίθηκε ένοχος για εμπλοκή σε μαζική απόδραση από φυλακές το 2011, η οποία έλαβε χώρα κατά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου.

Η ποινή θα πρέπει τυπικά να επικυρωθεί από το μέγα Μουφτή, την ανώτατη θρησκευτική Αρχή της Αιγύπτου. Η απόφαση αναμένεται στις 2 Ιουνίου.

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που ο μέγας Μουφτής εγκρίνει την καταδίκη Μόρσι στην εσχάτη των ποινών, ο πρώην πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Το 2012 ο Μοχάμεντ Μόρσι έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της Αιγύπτου, όμως ένα χρόνο αργότερα ανατράπηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του νυν προέδρου και τότε στρατηγού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Εκτός από τον Μόρσι, στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν και άλλοι 100 κατηγορούμενοι, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μεταξύ αυτών είναι και ένας εκ των ηγετών οργάνωσης, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.

Πριν από την ανάγνωση της απόφασης, ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος, καθισμένος σε ένα ειδικό κλουβί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και φορώντας την μπλε στολή των φυλακισμένων, ύψωσε τις γροθιές του στον αέρα.

Ο αξιωματούχος της Αδελφότητας Αμρ Νταράγκ καταδίκασε την απόφαση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

«Πρόκειται για μία πολιτική ετυμηγορία, για ένα έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί και θα πρέπει να ανακληθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε  ο Νταράγκ, ο συνιδρυτής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Μοχάμεντ Μόρσι έχει ήδη καταδικαστεί στις 21 Απριλίου σε 20ετή κάθειρξη για την κατηγορία πως ενώ βρισκόταν στην εξουσία διέταξε τη σύλληψη και το βασανισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών το Δεκέμβριο του 2012.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News