Κόσμος

50 αστυνομικοί νεκροί το 2014 στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους τον περασμένο χρόνο κατά τη διάρκεια εγκληματικών ενεργειών στις ΗΠΑ, μία αύξηση της τάξης του 89% σε σύγκριση με το 2013, η οποία καταγράφεται στον απόηχο της όξυνσης των φυλετικών εντάσεων στην χώρα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το FBI.

Στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολυάριθμα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών, 51 αστυνομικοί σκοτώθηκαν το 2014, περιλαμβανομένων 46 από όπλα, έναντι 27 το 2013.

Εντούτοις οι αριθμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο του διαστήματος μεταξύ της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα, όπου σκοτώνονταν 64 αστυνομικοί ανά χρόνο.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αναγνώρισε «την ιδιαίτερα δύσκολη σχέση μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των κοινοτήτων».

Με ένα μήνυμά του, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προκειμένου να διασφαλιστεί η «γεφύρωση των διαιρέσεων» και να τιμηθεί η μνήμη των αστυνομικών που «έκαναν την απόλυτη θυσία προσπαθώντας να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμπολιτών τους».

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Μισισίπι (νότια) κατά τη διάρκειας μιας περιπολίας. Σε τέσσερις άνδρες απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ δύο αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή. Η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς -που είναι η ίδια Αφροαμερικανή- χαρακτήρισε αυτό το περιστατικό «σοκαριστικό» και «τρομαχτικό».

Αυτή την εβδομάδα αποτίνεται φόρος τιμής στους περίπου 20.000 αστυνομικούς που έχασαν την ζωή τους στις ΗΠΑ και η υπουργός υποσχέθηκε ότι «όλοι μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατέψουμε τα στελέχη μας σε ολόκληρη την χώρα και να προσφέρουμε στήριξη σε εκείνους που φέρουν το σήμα της αστυνομίας».

Εκ των 51 αστυνομικών που σκοτώθηκαν το 2014, 46 ήταν από σφαίρες, 4 παρασύρθηκαν εσκεμμένα από ένα όχημα και 1 σκοτώθηκε σε συμπλοκή σώμα με σώμα.

Οι αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους ενώ ανταποκρίθηκαν σε μία επείγουσα κλήση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ταραχές ή επεισόδια, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια ενεδρών που είχαν στήσει ένας ή μια ομάδα εγκληματιών, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης.

Επιπλέον, 44 αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους σε ατύχημα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους το 2014 έναντι 49 το 2013.

Σχόλια