Κόσμος

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά του A400M που συνετρίβη στη Σεβίλλη

Τα δύο μαύρα κουτά του στρατιωτικού αεροσκάφους Airbus A400M, το οποίο συνετρίβη σε ένα χωράφι βόρεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης, κατά την πρώτη δοκιμαστική πτήση του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα από τα έξι μέλη του πληρώματός του, εντοπίστηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισπανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει πως τα μαύρα κουτιά παραδόθηκαν στους ερευνητές. Αργά χθες ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από την Airbus τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια κατά τη διερεύνηση των αιτίων της συντριβής.

Η Βρετανία και η Γερμανία καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη A400M που έχουν παραλάβει, το νέο ευρωπαϊκό αεροσκάφος μεταφοράς στρατευμάτων και φορτίου, έπειτα από την πρώτη συντριβή στην οποία εμπλέκεται το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη σημαδευτεί από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.

Η Γαλλία θα κρατήσει προς το παρόν σε επιχειρησιακή λειτουργία τα έξι A400M που διαθέτει αλλά θα περιορίσει τη χρήση τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. «Μόνο οι πτήσεις απώτατης σημασίας για επιχειρήσεις θα επιτραπούν», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός καθήλωσε στο έδαφος προληπτικά τα δύο A400M που διαθέτει, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο διαταγή του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροπλάνα, που κοστίζουν το καθένα λίγο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, συναρμολογούνται στη Σεβίλλη.

Σημειώνεται ότι δύο από τα μέλη του ισπανικού πληρώματος της δοκιμαστικής πτήσης παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Την ίδια ώρα, η Airbus καθώς και μία ομάδα την οποία έχει στείλει η ισπανική κυβέρνηση διερευνούν τα αίτια της συντριβής.

Σχόλια