Κόσμος

Καταδικάστηκαν ο Χόσνι Μουμπάρακ και δύο γιοι του

Ποινή φυλάκισης αποφάσισε το δικαστήριο του Καΐρου για τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τους δύο γιους του με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος, ωστόσο οι τρεις άνδρες δεν είναι σίγουρο αν θα επιστρέψουν στη φυλακή.

Ο Μουμπάρακ δικαζόταν για δεύτερη φορά από δικαστήριο του Καΐρου για την υπόθεση της κατάχρησης, καθώς το εφετείο είχε ζητήσει να επαναληφθεί η δίκη του, αφού ακύρωσε την πρώτη καταδίκη.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, που εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2011 έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του, καταδικάστηκε σήμερα σε τρία χρόνια φυλάκιση, όπως και οι δύο γιοι του, επειδή καταχράστηκε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος.

Το Μάιο του 2014 ο πρώην πρόεδρος είχε καταδικαστεί στην ίδια ποινή από δικαστήριο επειδή καταχράστηκε δημόσια χρήματα τα οποία χρησιμοποίησε για να ανακαινίσει ιδιοκτησίες της οικογένειάς του. Οι δύο γιοι του είχαν καταδικαστεί στην πρώτη δίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Ο Μουμπάρακ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο μαζί με τους γιους του Αλάα και Γκάμπαλ στο συνηθισμένο κελί όπου βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, φορώντας πολιτικά ρούχα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που φορούσαν τη στολή των κρατούμενων.

Ουσιαστικά και οι τρεις άνδρες έχουν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς έχει παρέλθει το ανώτατο όριο προφυλάκισης. Όμως ο Μπουμπάρακ, 87 ετών, νοσηλεύεται υπό αυστηρή παρακολούθηση στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, όπου κρατούνταν, εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τρεις άνδρες θα συλληφθούν εκ νέου, αν μπορούν να ασκήσουν έφεση, αλλά ούτε εάν η νέα καταδίκη τους συμψηφίζεται με το χρόνο που εξέτισαν υπό προσωρινή κράτηση.

Σχόλια