Κόσμος

Εκλογές-θρίλερ στη Βρετανία - 45 εκατ. ψηφοφόροι στις κάλπες

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τη διεξαγωγή των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, με τους δημοσκόπους να προεξοφλούν ότι η νύχτα θα είναι μακρά κι ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Συντηρητικοί και Εργατικοί σηκώνουν τα μανίκια για να δώσουν μάχη στήθος με στήθος συγκεντρώνοντας αμφότεροι ποσοστό 33% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι σημερινές εκλογές είναι οι πιο αμφίρροπες στην ιστορία της Βρετανίας και από την έκβασή τους θα εξαρτηθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας αλλά και το πολιτικό μέλλον του Συντηρητικού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο απερχόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ κινδυνεύει με εσωκομματική ανταρσία καθώς υπάρχει έντονη «μουρμούρα» στο κόμμα ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το ποσοστό που αναμένεται να λάβει σήμερα και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα του εξασφαλίσει την κυριαρχία στο Ουέστμινστερ. Επιπλέον, ο Κάμερον έχει δεσμευτεί απέναντι στον βρετανικό λαό ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα έως το 2017 για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ανανεώσει την θητεία του.

Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας "SNP" θα παίξει το ρόλο του ρυθμιστή στις σημερινές εκλογές ελπίζοντας σε μία ιστορική νίκη στην αυτόνομη περιοχή τους. Όταν ο Άλεξ Σάλμοντ, ο γραφικός και μερικές φορές άχαρος πρώην ηγέτης του SNP, παραχώρησε την θέση του στην μυστικοσύμβουλό του, Νίκολα Στέρτζον, κανείς δεν περίμενε πως με την γοητεία, την αποφασιστικότητα και την επιδεξιότητά της θα έκανε τη μεγάλη έκπληξη στην προεκλογική εκστρατεία της Βρετανίας. Είναι γεγονός πως, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας κατάφερε να τετραπλασιάσει μέσα σε μερικούς μήνες τον αριθμό των υποστηρικτών του. Σήμερα, οι υποστηρικτές του φθάνουν τα 100.000 μέλη. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως, το κόμμα της Στέρτζον μπορεί να καταλάβει και τις 59 έδρες που κατανέμονται στη Σκωτία, δηλαδή 53 έδρες περισσότερες απ΄ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2010.

Όμως, μία ήττα των Εργατικών στη Σκωτία θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ. Χάνοντας μία σημαντική δεξαμενή βουλευτών, το κόμμα του Έντ Μίλιμπαντ δεν θα είχε σχεδόν άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με το SNP, το οποίο ανήκει επίσης στην αριστερά προκειμένου να σχηματίσει πλειοψηφία και να έχει την ελπίδα να διαδεχθεί τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Για το λόγο αυτό, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης των Εργατικών, Έντ Μίλιμπαντ κατηγορήθηκε από τους Συντηρητικούς ότι έχει σύμμαχο ένα κόμμα που είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τη Βρετανία. Τότε ήταν που ο Μίλιμπαντ απέκλεισε τουλάχιστον δημόσια- τη συμμετοχή υπουργών προερχόμενων από το SNP σε μία κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς και κάθε συνασπισμό και κάθε συμμαχία. Με το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με άνεση είναι τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, υπάρχουν φήμες ότι ο Μίλιμπαντ έχει ήδη συνάψει κάτω από το τραπέζι συμφωνία με την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον για να εκτοπίσουν τον Ντέιβιντ Κάμερον από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Το βέβαιο είναι πως αν η κάλπη βγάλει hung parliament, δηλαδή δεν έχει κανείς απόλυτη πλειοψηφία θα ξεκινήσει ένα νέο πολιτικό θρίλερ.

Τα περίπου 50.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 7:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας). Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 650 βουλευτές. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 22:00, οπότε θα ανακοινωθεί το exit poll.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια