Κόσμος

Νεπάλ: Πτώματα 100 πεζοπόρων κάτω από χιονοστιβάδα

Η αστυνομία του Νεπάλ, σε συνεργασία με εθελοντές από την περιοχή, εντόπισε τα πτώματα περίπου 100 πεζοπόρων και χωρικών που είχαν καταπλακωθεί από χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε έπειτα από τον πρόσφατο σεισμό. Όπως ανακοινώθηκε, συνεργεία σκάβουν στο χιόνι και στον πάγο, σε μία προσπάθεια εντοπισμού δεκάδων άλλων αγνοουμένων.

Τα πτώματα εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή στο χωριό Λάνγκστανγκ, 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται σε ένα δημοφιλές σε δυτικούς πεζοπόρους μονοπάτι.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ολόκληρο το χωριό, το οποίο διαθέτει 55 ξενώνες για τους πεζοπόρους, καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα. «Οι τοπικοί εθελοντές και το προσωπικό της αστυνομίας σκάβουν με φτυάρια σε βάθος σχεδόν δύο μέτρων μέσα στο χιόνι αναζητώντας περισσότερα θύματα», δήλωσε ο Γκαουτάμ Ριμάλ, ένας αξιωματούχος της περιοχής. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και τουλάχιστον επτά ξένοι, αλλά από αυτούς μόνο οι δύο έχουν αναγνωριστεί, είπε ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα βρίσκονταν στο Λάνγκστανγκ όταν το χωριό επλήγη από τη χιονοστιβάδα, σύμφωνα με το Express.gr, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 120 περισσότεροι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι.

Ο σεισμός της 25ης Απριλίου στοίχισε τη ζωή σε 7.276 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σε περισσότερους από 14.300, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νεπάλ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οκτώ εκατομμύρια από τους 28 εκατομμύρια κατοίκους του Νεπάλ επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια θα έχουν ανάγκη από σκηνές, νερό, τρόφιμα και φάρμακα για τους επόμενους τρεις μήνες.

Τέλος σεζόν για το Εβερεστ

Οι Σέρπα του Νεπάλ αρνούνται να ξαναφτιάξουν το μονοπάτι στο Έβερεστ το οποίο καταστράφηκε από την χιονοστιβάδα, κατά τη διάρκεια του σεισμού της 25ης Απριλίου. Η απόφαση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θέτει τέρμα στην φετινή σεζόν αναρρίχησης στο Έβερεστ.

Αξιωματούχος της αρμόδιας υπηρεσίας του Νεπάλ ανακοίνωσε την Δευτέρα την απόφαση των Σέρπα, η οποία αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για τους αναρριχητές. Η ανάβαση στο Έβερεστ πρέπει να γίνεται μέχρι το τέλος Μαΐου, όσο δηλαδή διαρκεί η - σχετική - καλοκαιρία στην περιοχή. Χωρίς το μονοπάτι, όμως, αλλά και την βοήθεια των Σέρπα, οι οποίοι μεταφέρουν όλα τα απαραίτητα, η αναρρίχηση είναι αδύνατη.  

Σχόλια