Κόσμος

Μέρκελ: "Ιστορική ευθύνη της Γερμανίας ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος"

Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε η Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του πολυαίμακτου πολέμου, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα που προκάλεσε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του B' Παγκόσμιου Πολέμου, στις 8 Μαΐου, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το skai.gr.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα και ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής.

Σχόλια