Κόσμος

Μπαν Κι Μπουν: Η τραγωδία στη Μεσόγειο δεν λύνεται με βία

Η προσφυγή στη βία δεν αποτελεί λύση για την τραγωδία των μεταναστών στη Μεσόγειο, διαβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην τραγωδία που συμβαίνει στη Μεσόγειο», τονίζει ο Μπαν στη συνέντευξη αυτή, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε να ενθαρρυνθεί η νόμιμη μετανάστευση, ως συνολική λύση στο πρόβλημα.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν έτοιμοι, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη, να αναλάβουν δράση εναντίον των διακινητών ανθρώπων, υπό τον όρο ότι θα λάβουν το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανέλαβε να ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Μια συνολική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ρίζες του προβλήματος, θέματα ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, είναι κρίσιμης σημασίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες συνιστούν ένα σημαντικό βλήμα προς την ανάληψη συλλογικής δράση εκ μέρους της Ευρώπης. Είναι η μοναδική προσέγγιση που μπορεί να λειτουργήσει για ένα πρόβλημα τέτοιου είδους», τόνισε ο Μπαν ο οποίος αναμένεται αύριο Δευτέρα στη Ρώμη για επίσημη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Μπαν Γκι-μουν και η Φεντερίκα Μογκερίνι θα συμμετάσχουν σε μια "έξοδο" στη Μεσόγειο, σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τα πρόσφατα, πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα με θύματα μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν από τα παράλια της Λιβύης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σχόλια