default-image

Παγκόσμιο σοκ: Πάνω από 1900 νεκροί στο Νεπάλ από τα 7,8 R

Κόσμος
Παγκόσμιο σοκ: Πάνω από 1900 νεκροί στο Νεπάλ από τα 7,8 R

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομακτικές είναι οι διαστάσεις της τραγωδίας που προκάλεσε ο φοβερός σεισμός των 7.8 R που συγκλόνισε το Νεπάλ, ισοπεδώνοντας την πρωτεύουσα της χώρας,  Κατμαντού.

Με κάθε μέσο, οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να βρουν επιζώντες μέσα στα ερείπια, μετά από τον ισχυρότατο σεισμό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.900, ενώ πάνω από 4.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την απίστευτη τραγωδία.

Η απίστευτης ισχύς δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδα, που σάρωσε μία κατασκήνωση ορειβατών στο Εβερεστ, προκαλώντας περισσότερες απώλειες. Νεκροί υπήρξαν τόσο στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, όπως και στη Ντάκα στο Μπαγκλαντές αλλά και στην Κίνα, όπου έγινε αισθητός ο σεισμός.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι άνθρωποι στο Κατμαντού παραμένουν τρομοκρατημένοι εξαιτίας των μετασεισμών. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία γιατρού από το νοσοκομείο της πόλης, όπου καταφθάνουν συνεχώς τραυματίες, με ασθενοφόρα ή ακόμη και ταξί. «Μετά από κάθε μετασεισμό, οι ασθενείς προσπαθούν να φύγουν τρέχοντας για να σωθούν και δυσκολευόμαστε να τους ελέγξουμε», είπε.

Λίγη ώρα μετά την αρχική δόνηση ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ.

«Θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση κάποιες περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας. Όλες οι ομάδες μας έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιζώντων και επιπλέον την παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη», είχε επισημάνει ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στην περιοχή του όρους Έβερεστ η χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο φονικός σεισμός του Νεπάλ καταπλάκωσε ένα τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που πραγματοποιούν αναβάσεις στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί νεκροί, όπως γνωστοποίησε το υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

«Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί. Μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να βρίσκονται ξένοι αλλά και οδηγοί σέρπα», επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου.

Από το σεισμό κατέρρευσαν κτήρια στην πρωτεύουσα Κατμαντού, μεταξύ των οποίων και ένας ιστορικός πύργος (ο πύργος Νταράρα) εγκλωβίζοντας τους δεκάδες επισκέπτες.

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτίρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

«Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν», περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.

«Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο. Το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται», μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.

Στο Κατμαντού σύμφωνα με μία αξιωματούχο της πρεσβείας της Ολλανδίας μία πισίνα ξενοδοχείου άδειασε τελείως από το νερό, ενώ πραγματοποιούνταν μία δεξίωση με αφορμή την εθνική εορτή της Ολλανδίας.

«Ήταν τρομαχτικό! Ξαφνικά όλα το νερό βγήκε από την πισίνα και παρέσυρε όλο τον κόσμο, τα παιδιά ούρλιαζαν», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ορισμένα τμήματα της πόλης έχουν ισοπεδωθεί, σύννεφο σκόνης έχει καλύψει τα πάντα… Πολλά ελικόπτερα διάσωσης ίπτανται».

Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε ζημιές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ.

Στην Ινδία σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και άλλοι 12 στο Θιβέτ. Στο Μπαγκλαντές 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.

Σημειώνεται ότι η δόνηση ήταν η ισχυρότερη που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 81 χρόνια.

Φόβοι και για άλλους νεκρούς

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ακόμη ανθρώπων ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Νεπαλέζος διπλωμάτης που απασχολείται στο Νέο Δελχί. «Έχουμε λάβει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικών αγαθών στο Νεπάλ», δήλωσε ο Κρίσνα Πράσαντ Ντακάλ, ανώτερο στέλεχος της πρεσβείας του Νεπάλ.

«Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πιθανόν σκοτωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στο Κατμαντού και τη Ποκάρα», μία τουριστική πόλη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο USGS, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ., ενώ στην αρχική του εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 7,5 βαθμών και εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί πολλοί άνθρωποι που φέρουν κατάγματα σε χέρια και πόδια. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο διακρίνονται ερείπια σπιτιών, δρόμοι που έχουν ανοίξει και γυναίκες, με μωρά στην αγκαλιά, να κάθονται στο ύπαιθρο.

«Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές εδώ στο Δελχί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ινδίας», είπε μια παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι NDTV. «Βλέπετε εικόνες από τα στούντιό μας στο Δελχί όπου όλα έτρεμαν για πολλή ώρα, για ένα λεπτό ή και περισσότερο», συνέχισε η δημοσιογράφος ενώ η κάμερα έδειχνε τα φώτα στο ταβάνι να κουνιούνται.

Δύο παιδιά οι πρώτοι νεκροί

Μια 15χρονη σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ινδία όταν καταπλακώθηκε από τον τοίχο ενός σπιτιού που κατέρρευσε. Άλλο ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα άγαλμα, στο πάρκο μιας κωμόπολης έξω από το Κατμαντού, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

Ένας αξιωματικός υπηρεσίας στην αστυνομική διεύθυνση του γειτονικού, πυκνοκατοικημένου κρατιδίου Μπιχάρ, είπε ότι έχουν "σπάσει" τα τηλέφωνα καθώς όλοι καλούν για να ζητήσουν ή να δώσουν πληροφορίες. «Δεν ξέρουμε για τα θύματα, μας έχουν κατακλύσει τα τηλεφωνήματα», τόνισε.

Χιονοστιβάδες στο Έβερεστ - Δεκάδες παγιδευμένοι σε πύργο

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού κατέρρευσε ένας ιστορικός πύργος του 19ου αιώνα και από τα συντρίμμια του έχει ανασυρθεί νεκρός ένας άνθρωπος μέχρι στιγμής.

Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά το σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την πλατεία Ντέρμπαρ και τη στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στον πύργο την ώρα του σεισμού, τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 παγιδευμένους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτός από το νεκρό που ανασύρθηκε ήδη, έχει εντοπιστεί άλλο ένα πτώμα σε μικρή απόσταση.

Η εικόνα του κατεστραμμένου μεγάλου πύργου Νταραχάρα, μνημείου του 19ου αιώνα, είναι το σύμβολο της ισοπέδωσης του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά το φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο στο θεό Σίβα. Η πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Τα κτίρια της πλατείας Ντέρμπαρ χτίστηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στο 12ο και το 18ο αιώνα και σύμφωνα με την Unesco αποτελούσαν το μοναδικό δείγμα που πάντρευε τον ινδουισμό, το βουδισμό και τον ταντρισμό.

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters από την Κατμαντού είπε ότι είδε σπίτια να έχουν γκρεμιστεί και πολλούς τοίχους κτιρίων να έχουν καταρρεύσει. «Όλοι είναι στους δρόμους, οι άνθρωποι σπεύδουν στα νοσοκομεία», καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποστεί κατάγματα, πρόσθεσε.

O πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στην περιοχή του όρους Έβερεστ. «Μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι», όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.

Από τη χιονοστιβάδα αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών», ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

«Τρέχω για να γλιτώσω τη ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

«Ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε τον καταυλισμό βάσης στο Έβερεστ και έπειτα μια τεράστια χιονοστιβάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», απηύθυνε έκκληση.

Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει το θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο Όρος Έβερεστ.

Τα αίτια της καταστροφής

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ολοκληρωτική ισοπέδωση της πόλης Κατμαντού από το σεισμό είναι η φτωχή κατασκευή των κτιρίων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε πλίνθινα σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ένωση Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Νεπάλ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι ένας σεισμός μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της χώρας θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 πολίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News