default-image

Λαβρόφ: "Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ εναντίον της Gazprom"

Κόσμος
Λαβρόφ: "Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ εναντίον της Gazprom"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη πως ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές φυσικού αερίου.

Η κίνηση που οδηγεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του αφεντικού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε κοινοποίηση αιτιάσεων στην Gazprom υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις επιχειρηματικές πρακτικές της στις αγορές αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Με βάση την έρευνά της, όπως αναφέρει tovima.gr, η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, ακολουθώντας συνολική στρατηγική διαχωρισμού των αγορών φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, περιορίζοντας, π.χ. τη δυνατότητα διασυνοριακής μεταπώλησης του φυσικού αερίου από τους πελάτες της.

Πρέπει να τονισθεί πως λόγω της διασυνοριακής μεταπώλησης του φυσικού αερίου, η Gazprom είχε ενδεχομένως τη δυνατότητα να χρεώνει δυσανάλογες τιμές σε ορισμένα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Gazprom ενδεχομένως να έχει εκμεταλλευτεί καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, αφού συνδέει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο με την ανάληψη άσχετων με τον εφοδιασμό δεσμεύσεων εκ μέρους των χονδρεμπόρων για την υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η Gazprom έχει τώρα προθεσμία 12 εβδομάδων για να απαντήσει στην κοινοποίηση αιτιάσεων, ενώ μπορεί επίσης να ζητήσει προφορική ακρόαση για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Υπογραμμίζεται πως η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την τελική έκβαση της έρευνας.

Η αρμόδια Επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ δήλωσε σχετικά με το θέμα:

«Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό αγαθό στην καθημερινή μας ζωή: χρησιμεύει στη θέρμανση των σπιτιών μας, στο μαγείρεμα και στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Συνεπώς, η διατήρηση θεμιτού ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας.

»Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ― ανεξαρτήτως του αν είναι ευρωπαϊκές ή όχι — οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ. Φοβάμαι ότι η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ.

»Θεωρούμε ότι μπορεί να έχει δημιουργήσει τεχνητούς φραγμούς που αποτρέπουν τη ροή φυσικού αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε άλλες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο διασυνοριακός ανταγωνισμός.

»Με τη διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου, η Gazprom έχει τη δυνατότητα να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, κρίνουμε αθέμιτες. Εάν οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν, η Gazprom θα υποστεί τις νομικές συνέπειες της συμπεριφοράς της».

Η απάντηση Λαβρόφ στην ΕΕ

 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόπειρα να εφαρμοστούν αναδρομικά οι πρόσφατοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ενέργεια σε προηγούμενα συμβόλαια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα τη Gazprom για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα ότι παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου οκτώ κρατών μελών (της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, τη Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας).

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, ο Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξή του σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς: «Όλα τα συμβόλαια που ισχύουν τώρα τα οποία υπέγραψε η Gazprom με τους εταίρους της, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην ΕΕ την περίοδο εκείνη».

«Αφού η ΕΕ υιοθέτησε το αποκαλούμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο (…) υπήρξαν προσπάθειες, και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλαιά συμβόλαια. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», υπογράμμισε ο Ρώσος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News