Κόσμος

Τουρκία: 30 Σύρους πρόσφυγες διέσωσε η ακτοφυλακή

Περί τους 30 Σύρους πρόσφυγες διέσωσε στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας η ακτοφυλακή της χώρας. Οι Σύροι επέβαιναν σε πλοιάριο που κατευθυνόταν στην Ελλάδα, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Το πλοιάριο, το οποίο είχε αναχωρήσει από το τουρκικό λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ), κατευθυνόταν στο νησί της Κω όταν άρχισε να βάζει νερά λόγω της καταιγίδας που επικρατούσε στην περιοχή.

Η ακτοφυλακή αναχαίτισε το πλοίο το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αυτό ήταν έτοιμο να βυθιστεί και μόλις που κατάφερε να διασώσει τους επιβαίνοντες σε αυτό, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Οι διακινητές είχαν υποχρεώσει ορισμένους επιβάτες να πέσουν στη θάλασσα για να μπορέσουν οι ίδιοι να διαφύγουν από την αστυνομία.

Η Τουρκία είναι κομβικό σημείο διέλευσης προσφύγων από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από το 2011, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία αύξησε τον αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις ακτές της Τουρκίας, η οποία επίσημα φιλοξενεί σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Οι περισσότεροι μεταξύ αυτών διασχίζουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σχόλια