Κόσμος

Πούτιν: Οι ΗΠΑ πιέζουν ξένους ηγέτες να μην έλθουν στη Ρωσία στις 9 Μαΐου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι άσκησε πιέσεις σε ηγέτες άλλων χωρών να μην παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Μόσχα με την ευκαιρία της 70ής επετείου από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Στις 9 Μαΐου στη Μόσχα θα γίνει στρατιωτική παρέλαση την οποία ο κ. Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «ένδειξη σεβασμού στα θύματα των Ναζί και φόρο τιμής στους νικητές επί του ναζισμού». Ωστόσο, πολλοί διεθνείς ηγέτες δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση που τους απηύθυνε και δεν θα παραστούν στις τελετές, επικαλούμενοι την υποστήριξη που προσφέρει η Ρωσία στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες της Ουκρανίας.

Όταν ρωτήθηκε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εάν η Ρωσία έχει προσβληθεί από αυτούς που αρνήθηκαν την πρόσκλησή της, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «όποιος δεν επιθυμεί να έλθει στη Μόσχα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι προσωπική απόφαση κάθε πολιτικού ηγέτη και απόφαση της χώρας την οποία εκπροσωπεί. Ορισμένοι είναι πρόθυμοι να παραστούν, ενώ σε άλλους απαγορεύτηκε από την Ομπκόμ της Ουάσινγκτον που τους είπε ότι δεν θα πρέπει να πάνε, μολονότι πολλοί θα το ήθελαν», συνέχισε.

Η «Ουάσινγκτον Ομπκόμ» (κατά κυριολεξία η «Επιτροπή του Κόμματος της Επαρχίας Ουάσινγκτον») είναι υποτιμητικός όρος που υποδηλώνει ότι τα μετασοβιετικά κράτη και ορισμένοι ακτιβιστές εντός της Ρωσίας παίρνουν εντολές από τις ΗΠΑ.

Η άρνηση πολλών Δυτικών ηγετών να παραστούν στους εορτασμούς είναι άλλη μια ένδειξη του χάσματος στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, οι οποίες έχουν βρεθεί στο χειρότερο σημείο τους μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

«Εμείς τιμούμε τη γιορτή μας. Αυτή είναι η γιορτή μας. Τιμούμε τη γενιά των νικητών. Ο λόγος που το κάνουμε είναι ότι η σημερινή γενιά, εντός και εκτός της χώρας, δεν ξεχνά και δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Πούτιν.

Σχόλια