Κόσμος

Φονικές πυρκαγιές στη νότια Σιβηρία

Τη ζωή τους έχουν χάσει τουλάχιστον 15 άνθρωποι στην περιοχή της Χακασίας, στη νότια Σιβηρία, από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε χορτολιβαδικές εκτάσεις και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής ζημιές ύψους 96 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Χακασίς, Βίκτορ Ζίμιν, σε βιντεοκλήση του με τον υπουργό Επειγόντων Περιστατικών Βλαντίμιρ Πούσκοφ, είπε ότι άλλοι 78 άνθρωποι νοσηλεύονται με διάφορα προβλήματα λογω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή, υποβοηθούμενες από την ξηρασία και τους σφοδρούς ανέμους.

Ένα δημοτικό σχολείο, κατοικίες και δημόσιες υποδομές έχουν καταστραφεί από τις φλόγες ενώ έχουν σκοτωθεί και πολλά ζώα. Ο Ζίμιν εκτίμησε το ύψος της καταστροφής στα 5 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 96 εκ. δολάρια).

Τέτοιες πυρκαγιές συχνά είναι αποτέλεσμα της πρακτικής που ακολουθούν πολλοί Ρώσοι χωρικοί, να βάζουν φωτιά στα χωράφια τους όταν μπαίνει η άνοιξη για να τα "καθαρίσουν" μετά τον χειμώνα.

Το καλοκαίρι του 2010, εν μέσω ενός παρατεταμένου καύσωνα, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ρωσία από πυρκαγιές που μαίνονταν ανεξέλεγκτες επί πολλές ημέρες.

Σχόλια